Перші результати Школи грантрайтингу ХПІ: Молоді вчені отримали фінансування

Група науковців кафедри електричних машин НТУ «ХПІ»  під керівництвом доцента Олексія Дунєва виграли грант, який фінансується країнами ЄС, США та Канадою для підтримки українських вчених. Протягом 6-ти місяців політехніки планують представити результати роботи щодо вдосконалення та розвитку конструкції високоефективних лінійних перетворювачів енергії хвиль. Успіх в отриманні гранту забезпечило навчання на інтенсивному курсі «Школи написання грантів», організованому командою молодих вчених ХПІ.

Тема грантової заявки передбачає дослідження високоефективних та економічно вигідних систем перетворення енергії хвиль (Investigation of highly efficient, cost effective wave-energy conversion systems). Автори проєкту – вчені кафедри електричних машин НТУ «ХПІ» Олексій Дунєв, Андрій Маслєнніков і Андрій Єгоров. За словами керівника проєкту Олексія Дунєва, заявка пройшла довгий шлях відбору і з урахуванням тривалого процесу оцінки комісією в середині січня 2024 року була схвалена для реалізації. Вже у лютому вчені почали активно працювати над своїми дослідженнями. Тривалість роботи над грантом становить 6 місяців, протягом яких вчені кафедри електричних машин планують реалізувати чітко прописані в заявці етапи дослідження та подати результати роботи з удосконалення та розвитку конструкції високоефективних лінійних перетворювачів енергії хвиль. А надалі, після завершення теоретичних досліджень у рамках гранту, науковці планують обрати найкращий концепт для прототипування та провести експериментальні дослідження систем перетворення енергії хвиль на берегах Чорного моря в Українському Криму.

Заявку на отримання міжнародного гранту для пріоритетних наукових досліджень було зроблено в рамках програми EURIZON FELLOWSHIP PROGRAMME “Remote Research Grants for Ukrainian Researchers” (Дистанційні дослідницькі гранти для українських дослідників). Ця програма створена за підтримки Українського науково-технологічного центру та фінансується країнами ЄС, США та Канадою для підтримки українських науковців, які продовжують свої дослідження виключно в Україні.

Як повідомив керівник проєкту Олексій Дунєв, успіх в отриманні гранту забезпечило його навчання на інтенсивному курсі «Школи написання грантів», який організували молоді вчені НТУ «ХПІ». Спікерами Школи стали експерти Харківського Політеху з написання грантових заявок: директор НІІ енергетики, електроніки та електромеханіки професор Роман Томашевський, директор НІІ комп’ютерного моделювання, прикладної фізики та математики професор Олексій Ларін, голова Ради молодих вчених доцент кафедри «Передача електричної енергії» НІІ енергетики, електроніки та електромеханіки Дмитро Данильченко, доцентка кафедри фізики НІІ комп’ютерного моделювання, прикладної фізики та математики ХПІ Ксенія Мінакова, старший викладач кафедри електричних станцій НІІ енергетики, електроніки та електромеханіки Станіслав Федорчук.

За словами Олексія Дунєва, в курсі Школи грантрайтингу було висвітлено лаконічність описання та оформлення грантових заявок, предметна подача задуму дослідження, особливості цільового пошуку відповідних грантових програм. Інтенсив проводився на безоплатній основі для науковців НТУ «ХПІ» з 17 квітня по 5 червня 2023 року. Команда авторів проєкту «Investigation of highly efficient, cost effective wave-energy conversion systems» висловлює подяку розробникам курсу Школи за підтримку та однозначно корисні та практично насичені заняття для вчених НТУ «ХПІ», рекомендації  яких однозначно покращили подану заявку.