Як у ХПІ пройшла «Ніч Науки: Енергоефективність»

30 вересня Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» взяв участь в освітньому проекті «Ніч Науки». Він зібрав понад 1500 осіб. У цьому році акція була присвячена питанням і проблемам енергоефективності, тому політехніки продемонстрували гостям свої досягнення та інноваційні відкриття переважно у цій сфері.

«Ніч Науки» — це традиційний захід для ХПІ. Незважаючи на те, що у цьому році освітній проект тематичний, ми намагаємося максимально охопити й інші наукові напрямки харківського Політеху, адже нашим вченим є чим привернути увагу дітей і молоді», — зазначив проректор з наукової роботи НТУ«ХПІ» професор Андрій Марченко на відкритті «Ночі Науки».

Протягом усього дня вчені ХПІ представляли майбутнім студентам свої передові технології. У великій високовольтній залі гостям продемонстрували унікальні наукові експерименти: політехніки змоделювали удар блискавки, показали, як вона руйнує будівлі і розповіли про те, як захистити електроенергетичне обладнання від прямих ударів блискавки. Крім того, гості побачили в роботі унікальний трансформатор Тесла, розроблений студентами кафедри передачі електричної енергії, і дізналися, як можна на відстані запалити лампочку без проводів.

«Мені дуже сподобалася «Ніч Науки» в ХПІ: нам показували, як працює громовідвід, як спалахує сірниковий будиночок від удару блискавки і пояснили, як можна захиститися від її удару. Мені так цікаво», — розповіла 10-класниця Харківської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №142.

У «Ніч Науки» багато глядачів зібралося біля стенду кафедри електричних станцій. Школярі разом з вченими ХПІ дослідили вплив факторів на вироблення енергії і порівняли енергоефективність різних типів ламп. Дітям розповіли про принципи роботи сонячних електростанцій, продемонстрували макет енергоефективної квартири, а також використання датчиків руху і таймерів для економії енергії.

Крім того, молоді вчені ХПІ продемонстрували школярам експерименти з фізики (електрика, механіка, коливання, магнетизм), ознайомили їх з науковими розробками в галузі мікропроцесорної техніки (імітатор сонячного випромінювання з цифровим керуванням). Політехніки показали в роботі прилад «АШЕМІТ», який був розроблений на кафедрі інженерної електрофізики НТУ «ХПІ» та пройшов апробацію у клініках України, Росії та Німеччини щодо лікування широкого спектру захворювань за допомогою електрофізичного впливу.

Особливий інтерес школярів викликали хімічні досліди. Діти стали свідками виверження «вулкана», побачили «веселку» (забарвлення полум’я солями металів), взяли участь у майстер-класах з приготування вафель і морозива.

«Найбільше мені запам’яталися досліди з рідким азотом. У ХПІ вміють показати цікаву науку. Зараз я замислився над тим, щоб вступати саме до цього вишу», — поділився враженнями 11-класник Харківського ліцею № 161«Імпульс».

У «Ніч науки» Політех відкрив для всіх своїх відвідувачів музей, у якому представлена ​​130-річна історія університету. Після екскурсії гості змогли взяти участь у вікторині та перевірити свої знання з фізики і хімії. Найбільш допитливі знавці отримали пам’ятні призи.

Для гостей з концертною програмою виступили творчі колективи Палацу студентів НТУ «ХПІ».

Більше фото — в альбомі на офіційній сторінці Прес-служби ХПІ у Facebook.

Довідка. «Ніч науки» проходить в Харкові з 2013 року. Основною її метою є інтерактивна демонстрація останніх наукових досягнень і новітніх технологій міста Харкова. У 2014 році «Ніч науки» отримала нагороду в категорії «Кращий освітній проект» в конкурсі на кращі проекти транскордонного співробітництва Східної Європи, які реалізовані протягом 2013 року.

Захід організовує Департамент міжнародного співробітництва Харківської міської ради за підтримки проектів «Енергоефективні реформи в Україні» та «Розвиток соціальної інфраструктури у зв’язку зі збільшенням кількості ВПО» Німецької федеральної компанії «GIZ».