Нові горизонти ERASMUS: ХПІ — Марібор

Студентка Навчально-наукового інституту економіки, менеджменту і міжнародного бізнесу НТУ «ХПІ» Анастасія Ольхова пройшла семестрове навчання в Маріборському університеті (Словенія) за програмою ERASMUS +. «Мені дуже допомогло те, що в ХПІ на кафедрі менеджменту та оподаткування я вчилася за англомовною програмою: я звикла до того, що всі предмети у нас викладаються англійською, тому мовна адаптація не потрібна», — розповідає про поїздку Анастасія.

Про можливості програми ERASMUS + студентка дізналася на сайті відділу міжнародних зв’язків НТУ «ХПІ», про давнього партнера харківського Політеху Маріборський університет — з розповіді на лекції доцента кафедри менеджменту та оподаткування Павла Бриня, який є координатором програми мобільності з цим університетом. Анастасія Ольхова підготувала резюме та мотиваційний лист, в якому вказала, чому хоче вчитися в університеті Марібору, потім пройшла співбесіду з представниками словенського вишу на англійській мові, і буквально за тиждень їй повідомили, що вона прийнята. «Я була така щаслива!», — ділиться враженнями студентка.

Анастасія розповіла, що перед поїздкою обрала дисципліни для навчання в Словенії, і вони були внесені до угоди (Learning agreement). Студентка зазначила, що система викладання в університеті Марібору не така, як в НТУ «ХПІ»: «Одночасно читається не більше двох дисциплін (відбувається своєрідне занурення), і лише після того, як предмет склали, починають читати новий. Тому за такого підходу до навчання заняття не пропустиш, оскільки ризикуєш сильно відстати. Я змогла швидко освоїтися і всі предмети складала на відмінно та добре».

Анастасія Ольхова багато подорожувала: «Словенія і, зокрема, Марібор займає ідеальне розташування в центрі Європи, практично поруч знаходяться Будапешт, Відень, Прага, Венеція, Трієст, Грац, Братислава, Загреб. Тому кожні вихідні я виїжджала за межі Марібору». Студентка розповідає, що з урахуванням щомісячної стипендії в 800 євро і талонів на щоденне харчування, грошей на подорож вистачало. «Програма Еразмус відкрила для мене нові горизонти і допомогла суттєво поліпшити мою англійську мову», — резюмувала Анастасія.

Довідка:

В даний час в НТУ «ХПІ» за програмою Еразмус + КА1 (академічна мобільність) укладені і працюють 24 договори про взаємну академічну мобільності з вищим навчальним закладами Австрії, Німеччини, Франції, Польщі, Італії, Угорщини, Туреччини, Румунії, Словенії, Словаччини, Литви та Греції. Щорічно десятки студентів різних спеціальностей НТУ «ХПІ» виїжджають до ВНЗ цих країн на семестрове навчання, яке проводиться англійською мовою. Всі витрати студентів у період навчання (стипендія 750-800 євро на місяць і оплата проїзду — 250-275 євро) повністю оплачуються Європейським Союзом.

Маріборський Університет — другий найбільший і найстаріший університет Словенії, заснований в 1975 році в місті Марібор. На сьогоднішній день університет включає в себе 17 факультетів, на яких навчається приблизно 15 000 студентів і працює 1800 викладачів, наукових співробітників та інших. Найбільшою популярністю в університеті користуються гуманітарні та природничі науки, технічні програми, економіка і медицина. З 1999 року Університет Марібору активно бере участь в міжнародній програмі Erasmus, яка поєднала всі підпрограми в єдину програму Erasmus +. В рамках цієї програми Університет підписав двосторонні угоди з більш ніж 500 іноземними університету. З них два українські: Тернопільський національний технічний університет ім. Івана Пулюя та НТУ «ХПІ».