Незвичайний майстер-клас для особливих дітей. ХПІ розвиває інклюзивну освіту

17 жовтня в НТУ «ХПІ» відбувся майстер-клас з апсайклінгу — створення виробів із вторинних матеріалів. Гостями зустрічі стали вихованці комунального закладу «Харківська спеціальна школа ім. В.Г. Короленка». Мета івенту — подолання соціальних бар’єрів, просування толерантності та інклюзивного підходу в українському суспільстві, а також популяризація апсайклінгу (вторинне використання старих речей для нового застосування).

Майстер-клас з апсайклінгу був організований в рамках співпраці Центру Арсенал ідей Україна/Простір ідей: Science&Museums НТУ «ХПІ» з кафедрою початкової, дошкільної та професійної освіти ХНПУ ім. Г.С. Сковороди. Волонтерами заходу стали аспіранти та викладачі кафедри хімічної техніки та промислової екології Політеху, студентки старших курсів педагогічного університету. Вони допомагали дітям з вадами зору — вихованцям спецшколи ім. В.Г. Короленка, створювати блокноти. В якості матеріалів використовувалися аркуші паперу, картон, відрізи непотрібної тканини, а також різні декоративні елементи щоб прикрасити вироби (ґудзики, намистини, та інше). Після для дітей влаштували чаювання.

Організатори заходу зазначають, що такий майстер-клас — це важлива складова навчання майбутніх педагогів, оскільки інклюзивна освіта є значущим елементом для сучасної української школи. Подібні зустрічі — це можливість студентам отримати практичні навички спілкування з дітьми з особливими потребами.

Довідка:

Апсайклінг (upcycling) — вторинне використання старих речей для нового застосування; тобто предмет/матеріал, який вже використовували або якщо він втратив актуальність в застосуванні, може стати основою для створення нової речі. Наприклад, клаптеві ковдри, килимки, зв’язані зі старого одягу, прикраси, зроблені з розбитого посуду, перетворення старих предметів за допомогою дизайну, інше. Апсайклінг — це турбота про екологію із застосуванням дизайну; щоб не викидати річ, забруднюючи екологію, можна знаходити їй нове застосування.

Комунальний заклад «Харківська спеціальна школа ім. В.Г. Короленка» — це навчально-виховний комплекс для незрячих дітей. Він об’єднує дитсадок, початкову школу, гімназію і музичну школу.

Центр Арсенал Ідей Україна/Простір ідей: Science&Museums створений з ініціативи молодих вчених Політеху за підтримки Благодійного фонду «Мистецький Арсенал» в рамках Всеукраїнської соціальної програми Марини Порошенко «Інклюзівна освіта — рівень свідомості нації». Центр став першим в Україні постійно діючим інтерактивним майданчиком для творчості, дослідження і пізнання школярів і молоді, в тому числі з інвалідністю. Про відкриття інтерактивного майданчика в НТУ «ХПІ» — тут.

В Арсенал Ідей Україна/Простір ідей: Science&Museums, який розташований в Електрокорпусі Політеху, проходить багато цікавих науково-популярних подій — «Канікули з Політехом», Наукові Суботи, фестивалі Науки та ін. Facebook сторінка коворкінгу https://www.facebook.com/prostir.idei/