Вчений ХПІ — на прес-конференції, присвяченій COVID-19

Завідувач кафедри загальної електротехніки Навчально-наукового інституту енергетики, електроніки та електромеханіки НТУ «ХПІ», доктор технічних наук Костянтин Коритченко взяв участь в прес-конференції «Розробки вчених, які сприяють безпеці громадян». Зокрема, мова йшла про пандемію COVID-19. Костянтин Коритченко розповів про аерозольний генератор, розроблений науковцями ХПІ, за допомогою якого можна дезінфікувати великі території за мінімальну кількість часу. Технологія дозволяє розподіляти рідину для санітарної обробки по всьому периметру території у вигляді туману.

«Це завдання створення аерозольної установки, тобто створення диму для маскування техніки для військових цілей. Коли почалося поширення коронавірусної інфекції, з’явилася думка перевірити пристрій на виконання трошки іншого завдання, тому що початково сама система дозволяє створювати туман. Неважливо, як розчин подається, вона будь-яку рідину (залежить від в’язкості, складу, властивостей) може перетворювати на дрібнодисперну структуру у вигляді туману, аерозолі тощо. Ми застосували аерозоль для розпилення», — розповів вчений.

Костянтин Коритченко підкреслив високу продуктивність розробленої установки: «Наш апарат (у вигляді аерозолі) може обробляти 200 кубометрів на хвилину при концентрації аерозолі — орієнтовно 50 грам на 1 кубометр». За словами вченого ХПІ, за допомогою пристрою можна проводити дезінфекцію будь-яких територій та приміщень. Так, на санітарну обробку автобуса піде лише одна хвилина. Вартість такого аерозольного генератора близько 5000 $, американські аналоги в 2-4 рази дорожче.

Костянтин Коритченко розповів, що сьогодні розробка аерозольного генератора виграла грант від Мінекономрозвитку, отримала підтримку міжнародного фонду Chernovetskyi Investment Group (тут апарат використовують для напилення різних покриттів, зокрема створення декоративної цегли) і висловив надію, що розробки українських вчених будуть затребувані на вітчизняному ринку .

Прес-конференцію можна переглянути за посиланням — https://www.youtube.com/watch?v=N-y6LLLlCe8