НТУ «ХПІ» у світовому рейтингу — кращий технічний університет України

Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» вже третій рік поспіль утримує марку кращого технічного вишу України в рейтингу провідних університетів світу QS World University Rankings 2022. Цього року ХПІ поліпшив більшість своїх показників, серед  яких — академічна репутація та репутація роботодавців, зростання числа іноземних студентів, посиливши позиції в міжнародному рейтингу. Серед восьми представлених українських вишів, Харківський Політех посів третє місце, поступившись лише класичним університетам.

Аналізуючи досягнення НТУ «ХПІ» в престижному світовому рейтингу (місце 651—700), слід зазначити поліпшення таких показників, як співпраця з провідними зарубіжними та українськими ЗВО, науковими організаціями та підприємствами (академічна репутація і репутація роботодавців).

Зростання міжнародного визнання університету надало позитивного результату в діяльності університету. У ХПІ стало вчитися більше іноземних студентів, змінилося  їх співвідношення до загальної чисельності студентів вишу. За цим параметром харківський Політех поліпшив свої позиції в світі на 64 місця.

 

Одним з факторів міжнародного визнання НТУ «ХПІ» є те, що його досягнення відображаються в періодичному виданні міжнародного рейтингу «Глобальні новини освіти». Так, у травні цього року була розміщена інформація про те, що на базі НТУ «ХПІ» працює Інноваційний кампус. Цей унікальний проєкт був створений харківським Політехом і Ucode IT Academy за підтримки голови Наглядової ради НТУ «ХПІ» Василя Хмельницького.

Слід зазначити, що цього року число учасників рейтингу збільшилося майже на третину (на 300 університетів) та становить 1300 вишів (минулого року їх було 1002). Для порівняння — минулого року університет входив у 54,9% університетів, а в 2014 році, коли брав у рейтингу участь вперше, не дотягував  і до позначки у 81,3% ранжируваних університетів. Тобто, за 7 років НТУ «ХПІ» покращив свої позиції майже на третину.

Організатори QS World University Rankings відзначають, що НТУ «Харківський політехнічний інститут» жодного разу не опускався у рейтингу, що не вдавалося більшості українських університетів.

До рейтингу QS 2022, крім НТУ «ХПІ», також увійшли такі українські виші: Харківський національний університет ім. В.Н. Каразіна, Київський національний університет ім. Т.Г. Шевченка, НТУУ «Київський політехнічний інститут ім. І. Сікорського», Сумський державний університет, НУ «Львівська політехніка», НУ «Києво-Могилянська академія», Львівський національний університет імені І. Франка.

Лідерами загальносвітового рейтингу є такі університети: MIT (Массачусетський технологічний університет), Оксфордський університет, Стенфордський університет, Кембриджський університет, Гарвардський університет, Каліфорнійський технологічний університет.

Детальніше – на сайті організаторів.

 

 

Довідка:

QS World University Rankings — найпопулярніший рейтинг університетів у світі, розроблений для зручності студентів.

Рейтинг враховує шість ключових показників: академічну репутацію (40% оцінки), репутацію серед роботодавців (10%), співвідношення кількості студентів і науково-педагогічного складу університету (у менших групах більш якісне викладання) (20%), цитованість наукових робіт в Scopus (20%), частку іноземних студентів і викладачів (5% і 5% відповідно).