Будинок з сонячними панелями, свічення кристалів і рентгенівський дифрактометр: У ХПІ відбувся День фізики для школярів

Близько сотні старшокласників стали свідками захоплюючих експериментів з фізики (механіка, електрика, магнетизм, коливання), які 25 січня організували і показали співробітники фізико-технічного факультету НТУ «ХПІ» в рамках профорієнтаційного проекту «Дні науки».
Гості заходу відвідали кафедри факультету, рентгенівську лабораторію і високовольтний зал ХПІ. Тут вони змогли побачити свічення кристалів під ультрафіолетовим випромінюванням, левітацію в парах води над надпровідником (ефект Мейснера), «літаючу тарілку», яка піднімалася внаслідок дії магнітного поля.


Школярів ознайомили з програмним забезпеченням і моделюванням сучасних способів захисту від блискавок, науковими розробками в галузі мікропроцесорної техніки (імітатор сонячного випромінювання з цифровим керуванням). Їм продемонстрували сонячні панелі і сонячні теплові колектори.
Абітурієнтам показали в роботі тепловізор зі скануванням приміщення і людини; електронний мікроскоп; рентгенівський дифрактометр, прилад для реєстрації ультрафіолетового випромінювання, а також прилад «АШЕМІТ», який був розроблений на кафедрі інженерної електрофізики НТУ «ХПІ» та пройшов апробацію у клініках України, Росії та Німеччини щодо лікування широкого спектру захворювань за допомогою електрофізичного впливу.


Також школярі познайомилися з керівництвом і співробітниками факультету (в.о. декана доц. Дмитро Кудій, заступник декана з навчально-виховної роботи ст. викладач Надія Веселова). Завідувачі кафедр розповіли про випускаючі спеціальності факультету, а проректор з науково-педагогічної роботи НТУ «ХПІ» професор Геннадій Хрипунов — про програми міжнародного співробітництва харківського Політеху.

Нагадаємо, що новий профорієнтаційний проект Дні науки в «НТУ ХПІ» стартував 23 січня 2017 року. Протягом двох місяців старшокласників будуть знайомити з науковою діяльністю університету. У ході таких відвідувань школярі побачать новітні досягнення та винаходи вчених вишу, побувають у навчальних лабораторіях, у виробничих цехах ХПІ.


Наступний День науки для школярів проведе факультет комп’ютерних та інформаційних технологій НТУ «ХПІ». Захід відбудеться завтра, 27 січня, у вечірньому корпусі (кабінет № 4). Початок — о 12.00.

Більше фото — в альбомі.