Євген Сокол: Випускники технічних напрямів сьогодні, як ніколи, затребувані на ринку праці

Держава сьогодні робить значні кроки для підвищення престижу технічних спеціальностей. Про це під час прес-конференції, присвяченій особливостям вступної кампанії 2017 року, повідомив ректор НТУ «ХПІ» професор Євген Сокол.

«Загальний об’єм державного замовлення на технічні спеціальності буде збільшено на 10%. З 1 січня діє новий порядок нарахування стипендій, який передбачає, що студенти технічних факультетів отримують стипендію вищу за інших», — розповів ректор ХПІ.

Як зазначив Євген Сокол, сьогодні на ринку праці в технічній сфері є багато відкритих вакансій із високим рівнем заробітної плати. «В Україні працюють близько 600 іноземних компаній. Вони виставили близько 700 вакансій із заробітною платою від 30 тис. гривень на місяць. При цьому ці роботодавці отримали лише 200 резюме, які підходять їм за різними параметрами. Ми розуміємо, що потрібно працювати у цьому напрямку і готувати більше спеціалістів для іноземних компаній, адже якщо вони працюватимуть тут, в Україні, це також буде сприяти зміцненню економіки нашої держави», — розповів ректор ХПІ.

Євген Сокол також повідомив, що за підтримки голови ХОДА Юлії Світличної харківські промислові підприємства сьогодні відроджуються, нарощують темпи виробництва. «Нашим підприємствам потрібні молоді освічені спеціалісти. Наприклад, на Харківському тракторному заводі, який починає активно працювати, потрібно більше 100 нових спеціалістів. У ХПІ є зв’язки з ПАТ «Турбоатом», ДП «Завод «Електроважмаш», ДП «Завод ім. Малишева», де також є вакансії. Ці заводи планують підвищити заробітні плати своїм працівникам», — зазначив Євген Сокол.

Більш детально — у відеозвіті прес-конференції «Вступна кампанія–2017: що чекає абітурієнтів».

З особливостями вступу до НТУ «ХПІ» можна ознайомитись на сайті абітурієнта.

https://youtu.be/nGf51H1_xgE