Студентам-політехнікам розповіли про видатного конструктора танків Олександра Морозова

7 вересня на кафедрі «Інформаційні технології і системи колісних та гусеничних машин ім. О.О. Морозова» відбулася зустріч студентів факультету транспортного машинобудування з колишнім керівником відділу Харківського конструкторського бюро з машинобудування ім. О.О. Морозова (ХКБМ), заступником Головного конструктора ЦКБ «Сокіл» Леонідом Фроловим.

Зустріч була присвячена одразу двом важливим датам: 45-річчю заснування кафедри та 90-річчю від заснування Харківського конструкторського бюро з машинобудування ім. О.О. Морозова. Привітання для всіх присутніх виказав не лише гість, а й завідувач  кафедри  лауреат Державної  премії  України, доктор технічних наук, професор Дмитро Волонцевич.

Леонід Фролов, який з 1970 по 1976 р. працював під керівництвом Олександра Морозова,  поділився спогадами про роботу в Харківському конструкторському бюро та спілкування з його тодішнім керівником. О. Морозов був видатним конструктором бронетанкової техніки, двічі Героєм Соціалістичної Праці, лауреатом Ленінської та трьох Державних премій СРСР, Заслуженим машинобудівником УРСР, доктором технічних наук, генерал-майором-інженером.  Він щоденно уважно спостерігав за тим, як виконують завдання молоді конструктори, та особисто допомагав накреслити найбільш вдале конструктивне рішення.

Гість кафедри подарував музею історії ХПІ унікальний ескіз, який виконав Олександр Морозов у 1971 році.

Довідка:

Спеціальність «Колісні та гусеничні машини» була відкрита у 1952 році за ініціативи конструктора О.О. Морозова. У 1972 році була відкрита кафедра колісних та гусеничних машин, якій у 2004 році надано ім’я О.О. Морозова. Крім цього, у 2004 році в НТУ «ХПІ» було відкрито пам’ятну дошку до сторіччя з дня його народження.