Інноваційний проект ХПІ визнали кращим на Ярмарку стартапів

Розробка вчених НТУ «ХПІ» «Smart Quadcopter: гібридний квадрокоптер для автоматичного моніторингу, доставки вантажів, контролю безпеки та охорони технічних об’єктів» отримала приз «Кращий проект» на Ярмарку стартапів, який відбувся у Харкові 6 грудня. Свій проект потенційним інвесторам представили студенти другого курсу ХПІ Михайло Грошевий (гр. І-26б) і Олександр Скорняков (гр. І-26а) під керівництвом доцента кафедри комп’ютерного моделювання процесів і систем Марії Некрасової.

Як відзначають розробники, Smart Quadcopter призначений для галузей охорони та безпеки, сільського господарства і доставки вантажів. Його технічні характеристики значно кращі, ніж у безпілотних літальних апаратах (БПЛА) низької вартості: на відміну від них, розроблений харківськими політехніками Smart Quadcopter може працювати в повітрі більше 20-30 хвилин і в автономному режимі відправити вантаж вагою більше 0.2 кг.

Над проектом Smart Quadcopter працюють студенти і співробітники кафедри комп’ютерного моделювання процесів і систем спільно з співробітниками кафедри промислової та біомедичної електроніки, кафедри менеджменту зовнішньоекономічної діяльності та фінансів НТУ «ХПІ» (керівник проекту — ректор професор Євген Сокол).

Для розробленого БПЛА створено бортову навігаційну систему і контрольно-вимірювальне обладнання. Це дозволяє використовувати Smart Quadcopter для автоматичного моніторингу та сканування технічних об’єктів, у тому числі ліній електропередач, нафтогазопроводів і сховищ; доставки малогабаритних вантажів в важкодоступну точку; спостереження за об’єктами, що знаходяться під охороною; хімічної і біологічної обробки сільськогосподарських угідь.

У рамках Ярмарку стартапів свої проекти потенційним інвесторам представили провідні виші Харкова та окремі команди розробників. Після презентації вони взяли участь в обговоренні проектів, також були організовані переговори з представниками бізнесу.

Як зазначив заступник міського голови директор Департаменту економіки та комунального майна Михайло Фатєєв, захід такого формату покликаний допомогти молоді втілити у життя свої задумки.

«Наше завдання — на міському рівні з’єднати ідеї та гроші, пропозицію і попит, щоб ці ідеї були реалізовані», — підкреслив він.

За результатами ярмарку всі проекти будуть зібрані і розміщені на сайті управління інвестиційного розвитку та іміджевих проектів, а також представлені потенційним українським та закордонним інвесторам.