Високі технології і нове співробітництво в НТУ «ХПІ»

16 січня в НТУ «ХПІ» відбулося урочисте відкриття наукового Навчально-виробничого Центру з 3D систем, що не має аналогів в Україні. Обладнання Центру дозволяє виконувати замкнутий цикл виробництва: від створення 3D-моделей до сертифікації вимірювань у різних галузях машинобудування. Серед учасників заходу: ректор НТУ «ХПІ» Євген Сокол, голова Наглядової ради НТУ «ХПІ» Василь Хмельницький, заступник голови Харківської обласної державної адміністрації Олександр Скакун, директор Академії ДТЕК Євген Бондаренко, генеральний директор фірми KODA Олег Семко, представники Інституту метрології, керівники великих промислових підприємств регіону, інші гості.

Презентація Центру з 3D систем, що об’єднує кілька наукових лабораторій університету, відбулася на кафедрі «Інтегровані технології машинобудування ім. М.Ф. Семка» НТУ «ХПІ». Так, у навчально-виробничій лабораторії «Високі технології у машинобудуванні» продемонстрували роботу нових 3D-принтерів, показали процес вимірювання та якісного аналізу отриманих виробів. Прилади з точністю відтворюють детальну копію виробу, обладнання може сканувати як м’які предмети, так і скло, пластик, гіпс та навіть дерево.

У навчально-виставковому центрі метрології у машинобудуванні «SINERGIA» показали роботу обладнання для 3D-сканування і зворотного моделювання, сучасних засобів індустріального метрологічного контролю. Про головні об’єкти цього центру розповів аспірант НТУ «ХПІ» Віталій Бочаров. Серед обладнання можна виділити: вимірювальну безконтактну машину «лазерний трекер» (вимірює великогабаритні вироби з мікронною точністю, може проводити розмірний контроль виробів до 320 метрів; орієнтований на велике машинобудування, авіабудування та енергетичний комплекс); «вимірювальну руку» (здійснює як крапковий розмірний контроль, так і зворотний інжиніринг методом сканування лазером); оптичний сканер (орієнтований у тому числі і на автомобілебудування, медицину — пластична хірургія, створення протезів) та інші. Нове обладнання дозволяє вирішувати сучасні проблеми машинобудування: зменшує терміни технічної підготовки продукції в 2-4 рази, знижує собівартість продукції в 2-3 рази, суттєво підвищує конкурентоспроможність виробництва та інше.

Відкриваючи новий Центр з 3D систем, ректор НТУ «ХПІ» Євген Сокол подякував голові Наглядової ради університету Василю Хмельницькому і генеральному директору фірми KODA Олегу Семку за фінансову підтримку проекту (вартість обладнання Центру — понад 20 мільйонів гривень). Він зазначив, що саме завдяки сприянню бізнесу, тепер у Політеху можлива науково-дослідницька діяльність з використанням кращих зразків 3D-принтерів і сучасної вимірювальної техніки. Ректор Євген Сокол також висловив вдячність Харківській облдержадміністрації та губернатору Юлії Світличній, як учаснику цього проекту. «Ми всі розуміємо, що повинні надавати якісну освіту. Кваліфікований викладацький склад нашого університету забезпечує високу теоретичну підготовку студентів, а співпраця ХПІ з бізнесом дозволила відкрити такі лабораторії з сучасним обладнанням для практичного навчання студентів. Тепер найнеймовірна ідея або стартап можуть бути реалізовані. А для студентів — це найцікавіше, оскільки вони бачать втілення своїх ідей», — підкреслив ректор Євген Сокол.

Голова Наглядової ради НТУ «ХПІ» Василь Хмельницький зазначив, що головна мета і завдання Центру — підготовка хороших фахівців: «Світові тенденції сучасної освіти — це виділення 50% навчального часу на практику. Випускник університету повинен мати практичні навички. Якщо виш готує хороших фахівців, які будуть працевлаштовуватися у нас в країні, створювати якісну продукцію, то зросте конкуренція. Як результат — виграють усі, в тому числі й економіка країни».

За словами ректора ХПІ Євгена Сокола, нова техніка вимагає висококваліфікованих фахівців, яких в Україні випускають тільки на кафедрі «Інтегровані технології машинобудування ім. М.Ф. Семка НТУ «ХПІ»: «Такі технології прийдуть в промисловість України, і тому потреба у фахівцях буде дуже великою. З весняного семестру студенти матимуть доступ до цієї лабораторії. У навчальні плани практично всіх машинобудівних спеціальностей введено курс, пов’язаний з усім комплексом моделювання, виготовлення, вимірювання на такому обладнанні».

Генеральний директор фірми KODA Олег Семко зазначає, що якщо не забезпечувати виші сучасною технікою, то місць для підготовки фахівців не буде: «Треба залучати студентів і готувати фахівців для промисловості. Ми почали з ХПІ, тому що це найбільший університет регіону». Він також додав, що на сьогоднішній день в Україні подібних лабораторій немає.

Другою подією цього заходу стало підписання Договору про співпрацю в науково-технічній сфері між академією «ДТЕК» та НТУ «ХПІ». Мета — розвиток партнерства двох наукових закладів у напрямках: професійної підготовки фахівців з можливістю проходження практики та подальшого працевлаштування на підприємствах компанії; співпраці в науково-технічній сфері; реалізації спільних проектів в інноваційних сегментах енергетики для розвитку бази знань ВНЗ.

«Ми намагаємося вибирати кращих у партнери. У Харківській області це без альтернативи. Є ХПІ, і відповідно він кращий і ми будемо з ним працювати», — прокоментував підписання договору Директор Академії ДТЕК Євген Бондаренко. У підтвердженні слів представники Академії вручили декану електроенергетичного факультету університету Олександру Лазуренку тепловізори для допомоги в практичних дослідженнях студентам і аспірантам.

Довідка: Навчально-виробнича лабораторія «Високі технології у машинобудуванні» створена під патронатом та за участю голови Наглядової ради НТУ «ХПІ» Хмельницького В.І.

Навчально-виставковий центр метрології у машинобудуванні «SINERGIA» створений під патронатом і за участю генерального директора фірми KODA Семка О.М.

 Більше світлин на сторінці прес-служби НТУ “ХПІ” у Facebook