Помер перший космонавт України Леонід Каденюк. Колектив ХПІ глибоко сумує з приводу втрати

31 січня 2018 року на 68-му році життя раптово помер перший космонавт і Герой України, член Наглядової ради НТУ «ХПІ» Леонід Каденюк. Леонід Каденюк надавав величезну підтримку Політеху, відкриваючи в університеті сучасні наукові лабораторії і презентуючи свої нові книги. Він взяв участь у серії заходів вишу — конференціях, зустрічах з педагогічним колективом та студентами, ювілейних урочистостях, присвячених 55-річчю польоту першої людини в космос. І навіть перший бал, організований молодими вченими вишу, відкривав саме Леонід Каденюк.

Так, у квітні 2016 р. Леонід Каденюк взяв участь у Міжнародній науково-теоретичній конференції «Україна і світ: гуманітарно-технічна еліта і соціальний прогрес». Конференція, також, як і безліч наступних подій у Політеху (зустрічі з педагогічним колективом, студентами, молодими вченими, бал у Палаці студентів ХПІ та інші) була присвячена 55-й річниці першого польоту людини у космос.

У вересні 2017 року Леонід Каденюк вже у складі Наглядової ради НТУ «ХПІ» (прийнятий до Наглядової ради у липні 2017 року рішенням Вченої ради вищого навчального закладу) на першому засіданні взяв участь у розробці концепції розвитку харківського Політеху на найближчі два роки. Також за сприяння Леоніда Каденюка у фізичному корпусі НТУ «ХПІ» було відкрито комп’ютерний центр колективного користування ім. професора Арега Вагаршаковича Дабагяна.

Крім того, перший космонавт незалежної України Леонід Каденюк провів ряд зустрічей зі студентами та викладачами НТУ «ХПІ». Свою нову книгу «Місія — Космос» про його політ у космос у 1997 році в складі екіпажу космічного корабля «Колумбія» він також презентував в університеті. Видання містить опис етапів польоту, портрети учасників і роздуми автора про Всесвіт, місце у ньому Землі і відповідальність людини за майбутнє нашої планети. Один екземпляр книги Леонід Каденюк подарував музею історії ХПІ. Перший космонавт також роздав автографи і залишив у книзі відгуків свої побажання: «Студентам та майбутнім абітурієнтам з побажаннями щасливої ​​життєвої дороги і хай Ваші мрії збудуться!».

Про Космос перший космонавт незалежної України говорив з неприхованим захопленням та пієтетом: «Наша Земля зверху маленька і така гарна, що, думаєш, і життя повинне бути на ній красивим … але потім згадуєш, як живуть люди … Нам потрібно змінювати концепцію свого існування».

Україна і світ понесли непоправну втрату. Колектив НТУ «ХПІ» висловлює глибокі співчуття рідним і близьким видатної людини Леоніда Каденюка.

Більше світлин можна подивитися в альбомі пам’яті Л.К. Каденюка на сторінці прес-служби у Facebook.

Також можна подивитися відео візиту Леоніда Каденюка до ХПІ за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=ZqdpZ8cA1f8
Довідка:

Леонід Каденюк — перший космонавт незалежної України, льотчик-випробувач 1-го класу, Герой України, генерал-майор ВПС України, народний депутат України IV-го скликання, Народний Посол України, кандидат технічних наук, член Міжнародного філософсько-космологічного товариства, член Наглядової ради НТУ «ХПІ».

Нагороди: Герой України (з врученням ордена «Золота Зірка»); орден «За заслуги» III ступеня; орден «За мужність» I ступеня; іменна вогнепальна зброя; 6 медалей; Почесний громадянин міста Чернівці; медаль «За космічний політ»; у 2017 році астероїд, відкритий у 2004 році в Андрушівській астрономічній обсерваторії, названо на честь астронавта — (399673) Каденюк; почесне звання «Народний посол України» (ним удостоюють громадян України та іноземців за великий особистий внесок у зміцнення міжнародного авторитету України).

Народився 28 січня 1951 року в Чернівецькій області у родині вчителів. У 1967 році після закінчення середньої школи зі срібною медаллю вступив до Чернігівського вищого військового авіаційного училища льотчиків. У серпні 1976 року відібраний до загону радянських космонавтів у групу багаторазової космічної системи «Буран». У 1977 році закінчив Центр підготовки льотчиків-випробувачів. У 1977-1979 роках пройшов загальнокосмічну підготовку і отримав кваліфікацію космонавта-випробувача. З 1977 по 1983 рік — космонавт-випробувач групи багаторазової космічної системи «Буран». 1984-1988 рік — льотчик-випробувач Державного науково-дослідного інституту Військово-повітряних сил СРСР. 1988-1996 рік — космонавт-випробувач, льотчик-випробувач багаторазової космічної системи «Буран». 1989 рік — закінчив Московський авіаційний інститут (літакобудівний факультет). 1988-1990 рік – пройшов інженерну та льотну підготовку за програмою «Буран» в якості його командира. У період 1990-1992 року за повною програмою пройшов підготовку в якості командира транспортного корабля «Союз-ТМ».

Під час підготовки до космічних польотів і в процесі випробувальної роботи пройшов унікальну інженерну і льотну підготовку. Вивчив космічні кораблі «Союз», «Союз-ТМ», МТКК «Буран», орбітальну станцію «Салют», частково орбітальний комплекс «Мир» і американський космічний корабель багаторазового використання (МТКК) «Space Shuttle».

У 1995 році відібраний до групи космонавтів Національного космічного агентства України. Пройшов підготовку до космічного польоту в NASA на американському космічному кораблі багаторазового використання як фахівець з корисного навантаження.

19 листопада – 5 грудня 1997 року здійснив свій відомий космічний політ у якості спеціаліста з корисного навантаження на американському космічному кораблі-шатлі «Колумбія». Під час польоту виконував біологічні експерименти спільного українсько-американського дослідження з трьома видами рослин: ріпа, соя та мох. Основна мета проведення експериментів — вивчення впливу стану невагомості на фотосинтетичний апарат рослин. Крім цих досліджень у космічному польоті виконувалися експерименти Інституту системних досліджень людини з тематики «Людина і стан невагомості».

З липня 1999 року — позаштатний помічник Президента України Л.Д. Кучми з питань авіації і космонавтики. З січня 1998 року — начальник управління авіації Військ ППО України.

У 2001 році став заступником Генерального інспектора Генеральної військової інспекції при Президенті України. Також Каденюк працював народним депутатом України, заступником Голови Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони, членом Комісії з питань космічної діяльності та радником Прем’єр-міністра України з питань авіації і космонавтики.

Автор п’яти наукових робіт. У 2017 році видав книгу «Місія — Космос».