«Центр тяжіння ХПІ» — Вадим Бортовий

Зустріч, присвячена видатному вченому, педагогу, організатору, Лауреату Державної премії України в галузі науки і техніки, завідувачу кафедри опору матеріалів НТУ «ХПІ» (1978-2003 рр.), професору Вадиму Васильовичу Бортовому відбулася в Музеї історії НТУ «ХПІ». Її назвали «Життя, віддане людям». У січні 2018 року Вадимові Васильовичу виповнилося б 85 років.

Особистість Вадима Бортового об’єднала студентів, викладачів, колег, учнів, рідних вченого. У Музеї зібралися студенти практично всіх курсів Навчально-наукового Інженерно-фізичного інституту НТУ «ХПІ» (спеціалізації —  «комп’ютерна механіка», «комп’ютерне моделювання теплових і механічних процесів»).

У числі головних спікерів заходу: Почесний ректор НТУ «ХПІ», д.т.н. професор Леонід Товажнянський; проректор НТУ «ХПІ» професор Юрій Зайцев; академік НАНУ, д.т.н. профессор Юрій Мацевитий; директор Навчально-наукового Інженерно-фізичного інституту НТУ «ХПІ», професор, д.т.н. Валерій Конкін; професор кафедри обчислювальних систем і програмування ХПІ Валерій Кравець; професор, д.т.н. Анатолій Грабченко; професор, д.т.н., зав. кафедрою динаміки і міцності машин Геннадій Львов; професор, д.т.н. зав. кафедрою теоретичної механіки Олег Морачковський; професор, д.т.н. зав. кафедрою опору матеріалів Валерій Хавін; дружина В. В. Бортового Світлана Федорівна.

«Все життя Вадима Васильовича Бортового належало ХПІ. У нього була принципова позиція у житті: чесність, порядність, відповідальність, відданість», — підкреслив у своїх спогадах Почесний ректор НТУ «ХПІ» Леонід Товажнянський. — Група І-11 інженерно-фізичного факультету вишу, в якій навчався В. В. Бортовий об’єднала унікальних хлопців, це була «зграйка», яка складала активне ядро ​​суспільного студентського життя. Я з іншого факультету, але потрапив у зону впливу цієї групи (Мацевитий, Бортовий, Марцинківський, Симбірський, Калекін, Ковревський та інші). Слухати цих людей було одним задоволенням: вони розповідали про роль знань, яким чином має розвиватися людина, які принципові якості у собі вона має виховувати. І ось результат — через роки, студенти цієї групи стали докторами наук, професорами, лауреатами Держпремій — видатними людьми. Ось що означає закладати у молоді ті найвищі моральні якості, які фактично визначають все». За словами Леоніда Товажнянського, В. Бортовий був лідером, творцем і натхненником багатьох проектів у ХПІ. Ставши головою профкому вишу, він створив авторитетний профспілковий комітет викладачів, вирішував питання, пов’язані зі студентськими таборами. Почесний ректор університету розповів, що саме за сприяння Вадима Бортового було створено Палац студентів ХПІ. Наприкінці 50-х початку 60-х років уряд заборонив будувати «розважальні» споруди — ані палаців, ані спорткомплексів. А тисячі студентів величезного технічного ВНЗ країни потребували творчої реалізації. Рятівне рішення про те, щоб за документами оформити Палац студентів, як «сірий корпус» ХПІ приписують В. Бортовому.

У своїй оцінці особистості В. Бортового, професор Геннадій Львов підкреслив величезний внесок цієї людини у розвиток науки. «Свого часу виникла проблема — створити випробувальні машини для того, щоб досліджувати властивості матеріалів як в умовах космічного простору, так і фактично за межами космічної станції. І це завдання спільно з колективом Інституту проблем машинобудування ім. Підгорного Вадим Бортовий вирішив. Вони тоді виграли складний конкурс, і їхня апаратура пішла у космос», — розповідає професор. За його словами, винаходи В. Бортового використовувалися і на підводних човнах. Так, разом з вченим Карінцевим було розроблено ілюмінатор, що витримує всі перевантаження при зануренні на велику глибину. Геннадій Львов відзначив і особисті якості видатного вченого: «Секрет Вадима Бортового, мені здається, у тому, що він щиро цікавився кожною людиною: що він робить, як думає, чим захоплюється».

За словами однокурсника і друга В. В. Бортового, академіка НАН України Юрія Мацевитого, Вадим Васильович — не тільки професор, лауреат, вчений, особистість, він — «явище у ХПІ, своєрідний центр тяжіння».

«Він робив все можливе для студентів, — згадує «інфізовець», директор Навчально-наукового інженерно-фізичного інституту Валерій Конкін. — До нього ходили за підтримкою і порадами не тільки викладачі, керівництво, а й студенти. Він був сильною і світлою особистістю».

Проректор НТУ «ХПІ» професор Юрій Зайцев зазначив, що Політех продовжує традиції В.В. Бортового і планує найближчим часом відкрити меморіальну дошку цій видатній людині.

Довідка:

З ім’ям Вадима Васильовича Бортового нерозривно пов’язана діяльність ХПІ. У 1951 році він вступив на спеціальність «Динаміка і міцність машин» інженерно-фізичного факультету ХПІ. В. В. Бортовий був у складі збірних ХПІ з баскетболу і гандболу, захоплювався спортивним альпінізмом.

За активної участі голови профспілкового комітету ХПІ В. В. Бортового створювалися оздоровчі табори «Політехнік» і «Студентський», удосконалювалася діяльність Палацу студентів.

З 1968 по 1978 рр. він працював деканом факультету підвищення кваліфікації викладачів середніх спеціальних навчальних закладів України, понад 30 років був вченим секретарем спеціалізованої Ради з захисту докторських і кандидатських дисертацій.

З 1978 р до 2003 р В. В. Бортовий завідував кафедрою «Опір матеріалів» на інженерно-фізичному факультеті. Завдяки його таланту організатора була проведена реконструкція кафедри. На її базі проводилися республіканські наради і семінари з навчально-методичної роботи.

У цей період діяльності він також був членом редколегії міжвідомчого науково-технічного збірника «Динаміка і міцність машин».

На початку 80-х професор Бортовий керував спільними з «УФТІ» АН УРСР науково-дослідними роботами з дослідження напружено-деформованого стану основних вузлів лабораторних установок термоядерного синтезу.

Вадим Васильович стояв на чолі колективів, які створили мініатюрний мікродеформатор для автоматизованих випробувань матеріалів в умовах космічного простору і унікальну конструкцію, «що розгортається», з оптимальними ваговими характеристиками для орбітальної пілотованої станції «Мир». Мікродеформатор пройшов успішну перевірку на космічній станції «Салют–7».

У 1997 р. у складі наукового колективу професор В. В. Бортовий отримав звання лауреата Державної премії України за роботи з оптимізації турбомашин.

Зусиллями професора В. В. Бортового в листопаді 2000 року кафедрою опору матеріалів ХПІ була заснована нова традиція — проведення щорічної науково-методичної конференції «Кирпичовські читання».

В. В. Бортовий нагороджений золотими медалями ВДНГ СРСР, Інженерної академії України, ім. С. П. Корольова.

3 січня 2018 року Вадимові Васильовичу Бортовому виповнилося б 85 років.