Стажування викладачів ХПІ в Польщі

Двадцять викладачів НТУ «ХПІ» пройшли стажування з питань соціально-економічного розвитку в польському «місті інновацій» — Жешуві. В числі учасників програми практики — співробітники кафедри організації виробництва та управління персоналом, кафедри педагогіки і психології управління соціальними системами ім. академіка І.А. Зязюна.

Організатор стажування — Українсько-польський фонд «Інститут міжнародної академічної і наукової співпраці» (IIASC) спільно з Жешувським політехнічним університетом ім. Лукасевича (Politechnika Rzeszowska im. Ignacego Łukasiewicza).

У рамках тижневої програми стажування (з 19 по 23 березня 2018 року) викладачі ХПІ відвідали Жешувський політехнічний університет, де ознайомилися з підготовкою фахівців з економіки та менеджменту, функціонуванням профільних лабораторій інженерної логістики та внутрішньої безпеки вишу, поспілкувалися з деканом факультету менеджменту професором Станіславом Жедеком.

Політехніки також ознайомилися з технологіями функціонування і науковими розробками академічної бібліотеки м. Жешув і відвідали Департамент економіки Ради міста. Заступник мера Станіслав Сієнко і скарбник міста Яніна Філіпек розповіли їм про інвестиційні проекти міста, поділилися досвідом регіонального управління та залучення інвестицій фондів ЄС.

«Те, як на практиці втілюються інвестиції Євросоюзу в Жешуві, можна наочно побачити, подивившись на його унікальні медичні центри, енергозберігаючі будинки та інноваційні підприємства, у тому числі й ті, які нам вдалося відвідати — центр дистанційного управління муніципальною транспортною системою та офіс ІТ компанії G2A», — розповідають учасники стажування.

Під час практики в Польщі викладачі ХПІ успішно завершили тренінги IIASC на тему європейського підходу в управлінні проектами та індивідуальної грантової діяльності, практичні заняття («Застосування математичного моделювання в логістиці», «Визначення якісних показників транспортної системи Жешува», «Робота з літературою в системі наукової бібліотеки Жешувського політехнічного університету», «Визначення ефективності інвестицій»), прослухали лекції («Організація навчального процесу в Жешувському політехнічному університеті», «Інновації в транспортній системі Жешува», «Забезпечення збільшення валового доходу Жешува і залучення інвестицій», «Платіжна система в G2A» та ін.).

Як відзначають учасники стажування, інформативна програма практики в Жешуві дозволила їм підвищити рівень компетентності і професіоналізму в питаннях стратегічного планування, інвестиційного проектування, ефективної організації управління виробництвом, управління персоналом, педагогіки і стресостійкості. Крім того, за підсумками стажування вони підготували і передали на розгляд польським партнерам договір про науково-технічну та освітню співпрацю між НТУ «ХПІ» та Жешувським політехнічним університетом.

Довідка:

Жешув — це економічний, науковий, культурний і рекреаційний центр південно-східної Польщі. Виконує функцію центру інформаційних технологій, хімічної промисловості, торгівлі, будівництва та послуг. У Жешуві знаходиться «Авіаційна Долина» — найбільший авіаційний науково-освітній та виробничий кластер Польщі, який об’єднує понад 150 компаній галузі.

 Жешувський політехнічний університет ім. Лукасевича (Politechnika Rzeszowska im. Ignacego Łukasiewicza) — один з найбільших державних технічних університетів Польщі. Заснований в 1951 році. В університеті навчаються близько 17 тис. студентів на здобуття 3 ступенів (інженер/бакалавр/магістр/PhD) на 6 факультетах (будівництва та інженерної екології; машинобудування і авіації; хімічний; електротехніки та інформатики; математики і прикладної фізики; менеджменту).

Компанія G2A — міжнародний цифровий торговий майданчик, який надає технічні можливості платформи іншим особам, виступаючи посередником між покупцем і продавцем. Компанія має значний досвід тестування програмного забезпечення, обслуговування та підтримки корпоративних інформаційних систем будь-якого масштабу. G2A є володарем міжнародної нагороди Financial Services Award 2016.