У ХПІ пройшли заходи, присвячені Перемозі над нацизмом

8 травня в НТУ «ХПІ» відбулося урочисто-траурне віче, присвячене 73-й річниці Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні та Дню Пам’яті політехніків, які загинули у Другій світовій війні та боях за Україну сьогодні.

Вшанувати пам’ять загиблих у роки війни до Меморіалу Слави зібралися сотні студентів, викладачів, представники адміністрації вишу. Захід відвідали і ветерани-політехніки, учасники Другої світової війни В.Т. Долбня, А.І. Христофоров та Є.М. Дегтярьов.

«ХПІ не міг залишитися осторонь від цієї жахливої ​​Другої світової війни, — сказав, відкриваючи мітинг-реквієм, ректор НТУ «ХПІ» Євген Сокол. — 30 викладачів, понад 500 студентів, 18 вчених-інженерів Політеху пішли захищати свою країну. На жаль, в Україні і сьогодні йде неоголошена війна. Наші молоді хлопці гинуть в ній, захищаючи Україну. На сьогоднішній день 33 вихованця Інституту танкових військ ХПІ загинули в АТО, четверо військових отримали звання «Герой України», один з них — посмертно. Я бажаю всім нам миру — це головне, що зараз необхідно нашій країні».

Учасниками заходу також були курсанти Військового інституту танкових військ НТУ «ХПІ». У концерті, присвяченому Дню пам’яті, брали участь творчі колективи Палацу студентів. Вони виступили з танцювальними номерами, виконали пісні військових років, а також сучасні українські.

Традиційним завершенням стала хвилина мовчання та покладання квітів до пам’ятника політехнікам, що не повернулися з фронту. Також в рамках святкування пройшла естафета.

Раніше, 2 травня, у музеї історії НТУ «ХПІ» була організована зустріч з ветеранами-політехніками для студентів Навчально-наукового інституту економіки, менеджменту і міжнародного бізнесу, факультету міжнародної освіти, активістів студентської профспілки університету. Поділитися спогадами про своє військове минуле прийшли:

– доктор технічних наук, професор, Почесний доктор ХПІ, заслужений працівник вищої школи України (раніше був завідувачем кафедри промислової електроніки, професором кафедри автоматизованих електромеханічних систем, деканом факультету автоматики та приладобудування ХПІ) Віктор Тимофійович Долбня, який брав участь у боях під Сталінградом (зараз — Волгоград);

– колишній директор дослідного заводу ХПІ, майстер виробничого навчання кафедри інженерної електрофізики Євген Миколайович Дегтярьов, який пройшов з боями від Сталінграду до Праги;

– голова первинної ветеранської організації НТУ «ХПІ», колишній професор кафедри зварювання ХПІ, Анатолій Ілліч Христофоров, який брав участь у визволенні Харкова;

– багаторічний редактор газети «Політехнік» Світлана Петрівна Землянська, яка народилася в Ашхабаді (Туркменістан) під час війни. Її батько пішов на фронт, тому сім’я була вимушено евакуйована до Середньої Азії.

Під час зустрічі учасники подивилися документальні кадри військового періоду. Захід проходив в інтерактивному форматі. Найактивніші студенти, які відповідали на запитання вікторини, яка присвячена темі ІІ Світової війни, отримували у подарунок книгу «1418 днів. 22 червня 1941 — 9 травня 1945 року» — військовий щоденник професора В.Т. Долбні з автографом автора.

3 травня в науково-технічній бібліотеці НТУ «ХПІ» також відбувся захід «Перемога у серцях поколінь» — зустріч політехніків із ветераном ІІ Світової війни.

Більше світлин можна подивитися на сторінці прес-служби НТУ «ХПІ» у Facebook.

Довідка:

Меморіал Слави встановлено на площі перед головним аудиторним корпусом НТУ «ХПІ» 23 серпня 1968 р. у день 25-річчя визволення Харкова від фашистських загарбників. Він споруджений у пам’ять про загиблих студентів і викладачів університету, які у роки Другої світової війни пішли на фронт захищати Батьківщину від німецько-фашистських загарбників.

8 травня — День пам’яті і примирення, присвячений пам’яті жертв Другої світової війни 1939-1945 років. Дата приурочена до річниці капітуляції нацистської Німеччини 8 травня 1945 року. В Україні відзначають з 2015 року. 9 травня в Україні відзначається День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

Віктор Тимофійович Долбня — довічний науковий стипендіат за наказом Президента України, влітку 1942 року був призваний до армії, пройшов навчання у 29 Окремому навчальному танковому полку в Сталінграді, воював у складі 422 стрілецького полку 170 стрілецької дивізії. Війну закінчив західніше Кенігсберга, на косі Фріш-Неерунг у німецького міста Штутгофф. Через багато років після закінчення війни написав за своїм військовим щоденником книгу «1418 днів (22 червня 1941 — 9 травня 1945)».

Євген Миколайович Дегтярьов — воював з 1942 по 1945 рік у складі 44 окремого розвідувального артилерійського дивізіону 3-ї корпусної артбригади. Брав участь в обороні Сталінграда, воював на 1-му, 2-му Білоруському, 4-му Українському фронтах. Був заступником командира розвідувальної батареї. Нагороджений орденами Вітчизняної війни II ступеня, Червоної Зірки, Богдана Хмельницького, медалями «За визволення Праги», «За бойові заслуги», «За Перемогу над Німеччиною». У 2016 році отримав медаль «70-та річниця закінчення Другої Світової війни» від Міністерства оборони Чехії.

Анатолій Ілліч Христофоров — нагороджений орденами Вітчизняної війни II ступеня, орденом «За мужність», 15 медалями, багатьма нагородами у наш час за плідну роботу у розвитку ветеранського руху, патріотичного виховання молоді.