На базі ХПІ створять перший в Україні бізнес-інкубатор

27 червня 2018 о 14.00 у великій залі Будинку вчених (м. Харків, вул. Жон Мироносиць, 10) відбудеться урочисте підписання Меморандуму з приводу відкриття першого в Україні інноваційного бізнес-інкубатора Державної інноваційної фінансово-кредитної установи (ДІФКУ). Бізнес-інкубатор буде розташовано на базі комп’ютерно-технологічного коледжу НТУ «ХПІ». Меморандум буде підписано головою правління ДІФКУ В.В. Ставнюком та ректором Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут» (НТУ «ХПІ») Є.І. Соколом. Згідно з рішенням Кабінету Міністрів України, в рамках заходу буде презентовано концепцію розвитку інноваційної інфраструктури в Україні та створення Фонду підтримки інновацій.

Після заходу відбудеться прес-конференція за участі представників Харківської облдержадміністрації, голови Правління ДІФКУ В.В. Ставнюка, голови Ради ректорів, ректора Національного університету ім. В.Н. Каразіна, акад. В.С. Бакірова, голови СВНЦ МОН та НАН України, акад. В.П. Семиноженка, ректора НТУ «ХПІ» проф. Є.І. Сокола, голови університетського консорціуму Л.О. Бєлової, голови підкомітету з інновацій Національного комітету з розвитку промисловості Е.А. Сімсона та відомого фінансиста та інвестиційного менеджера пана Чарльза К. Уайтхеда.

Учасниками заходу стануть представники ДІФКУ, МОН, НАНУ, керівники відповідних департаментів ХОДА, керівники університетів, майбутні стартап-команди, що будуть змагатися за можливість потрапити до інкубатору, представники влади та бізнесу.

Інкубатори є дуже важливим інструментом інноваційної системи, завдяки якій наукові групи, автори нових розробок та технологій спільно з університетами, де й зароджуються ці розробки, створюють нові високотехнологічні компанії, у статутному капіталі яких, як правило, й розміщуються права на інтелектуальну власність.

Бізнес-інкубатор є надзвичайно важливим внеском для розвитку інноваційного бізнесу в Україні та створюється за допомогою менеджерів, радників, бізнесменів України, США та інших країн світу за міжнародними стандартами. Інкубатор спрямований на залучення інвестиційного капіталу та посилення конкурентної здатності нових hitech-бізнес-проектів на рівні економічно високорозвинених країн.

Інкубатор буде доступним для вчених, викладачів, дослідників та студентів університетів, а також будь яких стартап-груп. До вступу до інкубатору будуть допускатися проекти, які пов‘язані з широким спектром технологій, включаючи механічну, хімічну, електричну та космічну інженерію, фармакологію, медицину, інформаційні технології, штучний інтелект, блокчейн та інше. Відбір до вступу в інкубатор буде проводитися на конкурсній основі.

Довідка:

ДІФКУ — відомство при Міністерстві економічного розвитку та торгівлі України, що здійснює фінансову підтримку суб’єктів господарювання в рамках інноваційної політики держави, залучаючи зовнішні та внутрішні інвестиції. Засновником Установи є держава в особі Кабінету Міністрів України. Пріоритетом для ДІФКУ є побудова інноваційної інфраструктури з метою комерціалізації об’єктів інтелектуальної власності та підтримки інноваційної діяльності в Україні.