Новий соціальний проект ХПІ: Долаючи бар’єри

Молоді вчені та студенти НТУ «ХПІ» реалізували соціальний проект «Інклюзія у співпраці». 29 вересня вони відвідали інтернати Харківської області, де висадили більше 150 фруктових кущів і дерев. Мета акції — просування толерантності та інклюзивного підходу в українському суспільстві, подолання бар’єрів соціальної ізоляції людей з інвалідністю, які живуть в інтернатах.

Учасниками соціального проекту стали 25 осіб — студенти, викладачі, аспіранти НТУ «ХПІ», а також представники благодійного фонду «Волонтери: Дорослі — дітям». Першим місцем, яке вони відвідали, став Комаровський дитячий будинок-інтернат (м. Південне). Тут команда волонтерів створювала новий сад — садили яблуні, груші, абрикоси, малину, смородину. Включилися у роботу й вихованці інтернату, які розводили добрива, носили воду, надавали іншу допомогу. «Саджаючи дерева, ми ще й поспілкувалися з хлопцями з інтернату. Вони показали нам свій город, розповіли, які овочі виростили цього року. Їм було цікаво. Таке спілкування було цінним як для нас, так і для них», — поділився враженнями доцент кафедри українознавства, культурології та історії науки НТУ «ХПІ» Василь Маліков.

Наступним пунктом став Ржавецький психоневрологічний інтернат (с. Ржавець). «Тут вже є велике підсобне господарство, город, худоба. Ми виділили собі три ділянки, де й посадили різноманітні фруктові саджанці. Нам із задоволенням допомагали мешканці інтернату — це чоловіки з інвалідністю», — розповіла доцент кафедри хімічної техніки та промислової екології Тетяна Тихомирова.

За словами організаторів, перший крок у напрямку подолання соціальних бар’єрів, які існують в нашому суспільстві вже зроблено: «Озеленіння території сприятиме психоемоційному комфорту мешканців інтернату. Крім того, це спілкування. У вихованців інтернатів з’явилися нові друзі серед студентів і молодих вчених ХПІ. Команда проекту буде й надалі підтримувати зв’язок з хлопцями з цих інтернатів, реалізовувати подібні соціальні проекти».

Організатори та учасники акції: ГО «Об’єднання молодих вчених НТУ «ХПІ», Рада молодих вчених ХПІ, БО «Благодійний фонд Волонтери: Дорослі — дітям», за фінансової підтримки Британської Ради в Україні та їхньої програми для молоді в галузі міжкультурного діалогу і соціального розвитку «Активні громадяни». А також Молодіжна рада при Харківському міському голові, яка забезпечила трансфер волонтерів та смачні подарунки для вихованців інтернату.

Більше світлин за посиланням.

Відзначимо, що це не єдиний захід молодих вчених ХПІ, спрямований на підтримку людей з обмеженими можливостями. У червні 2018 року було реалізовано проект для школярів STEMCamp School. Його учасниками стали сто школярів з Харкова та області, в їх числі — діти з інвалідністю. Протягом двох тижнів вони навчалися технічними наукам і створювали свої наукові проекти.

Також в НТУ «ХПІ» існує Центр Арсенал Ідей Україна/Простір ідей: Science&Museums, де постійно проводяться різні лекції та майстер-класи. Створений за ініціативи молодих вчених Політеху за підтримки Благодійного фонду «Мистецький Арсенал» в рамках Всеукраїнської соціальної програми Марини Порошенко «Інклюзивна освіта — рівень свідомості нації», Центр став першим в Україні постійно діючим інтерактивним майданчиком для творчості, дослідження і пізнання школярів та молоді, в тому числі з інвалідністю. Про відкриття інтерактивного майданчика в НТУ «ХПІ» — тут.