ХПІ — організатор міжнародного форуму з безпеки в Празі

Кафедра охорони праці та навколишнього середовища НТУ «ХПІ» —співорганізатор міжнародного дослідницького форуму в сфері безпеки «Soft Target Protection». Конференція відбулася 17-19 жовтня в Празі (Чеська Республіка). Учасниками були представники Європейських країн, США — вчені, студенти, які займаються дослідженнями в галузі безпеки, а також фахівці із захисту населення від різних загроз. Захід реалізовано в рамках гранту НАТО за програмою «Science for peace and security». Мета програми — зміцнення діалогу і практичного співробітництва між державами-членами НАТО і країнами-партнерами на основі наукових досліджень, технологічних інновацій та обміну знаннями.

Форум «Soft Target Protection» (захист легких мішеней) був присвячений теоретичним і практичним питанням захисту цивільного населення від різного роду загроз, в тому числі тероризму. Спікерами були експерти, які представили свої доповіді в таких сферах:

– Theoretical aspect of soft target protection (теоретичний аспект захисту легких мішеней),

– Blast resistance of soft target (протидія вибухам біля легких мішеней),

– Counter terrorism (боротьба з тероризмом),

– Technical and technological solutions for soft target protection (технічні і технологічні рішення для захисту легких мішеней),

– Scheme and organizational measures (плани та організаційні заходи).

Зокрема, завідувач кафедри охорони праці та навколишнього середовища ХПІ Вячеслав Березуцький представив доповідь «Risk management in the protection of soft targets» (управління ризиками в процесі захисту легких мішеней). Він торкнувся питаннь визначення «легких мішеней» (велике скупчення людей в місцях навчання, роботи, відпочинку, інших громадських місцях), можливих загроз, а також методів розрахунку ризиків, їх індикаторів, механізмів управління.

Також паралельно з воркшопом проходила військова виставка «Future Forces Forum-2018» — міжнародна платформа трендів і технологій в сфері захисту та безпеки. Її учасниками були представники відомств і підприємств, пов’язаних з дослідженнями, проектуванням і виробництвом в галузі оборонної інженерії та технологій. Всі бажаючі могли ознайомитися з існуючими сучасними розробками в сфері безпеки і захисту.

Організатори «Soft Target Protection» — Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» (Україна), Жилінський Університет у Словаччині (The University of Žilina, Faculty of Security Engineering), програма НАТО «Science for peace and Security», Чеський технічний університет у Празі (Czech Technical University in Prague), за підтримки Міністерства оборони Чеської Республіки та Міністерства оборони Словацької Республіки.

Довідка:

Форум «Soft Target Protection» проходить раз на два роки в Празі за підтримки Міністерства оборони Чеської Республіки, збройних сил, Міністерства внутрішніх справ, Міністерства закордонних справ, Міністерства промисловості і торгівлі, цивільних і військових частин штаб-квартири НАТО, Європейського агентства оборони (EDA) та інших відповідних національних, а також міжнародних установ, організацій, агентств.