Магдебург і Харків: Назустріч один одному

НТУ «ХПІ» відвідав професор Магдебурзького університету Отто-фон-Геріке (Otto-von-Guericke-Universität Magdeburg) Мартін Вольтер. Мета візиту — розширення співпраці між українським і німецьким вишами в сфері академічної мобільності за напрямками електротехніки та машинобудування.

Мартін Вольтер (Martin Wolter) провів переговори з керівництвом НТУ «ХПІ», поспілкувався з ученими і студентами Політеху. На зустрічі ХПІ представляли: ректор Євген Сокол, проректор Геннадій Хрипунов, директор Навчально-наукового інституту енергетики, електроніки та електромеханіки ХПІ Роман Томашевський, керівник Німецького освітнього центру ХПІ Денис Мєшков.

 «Ми давно працюємо з Магдебурзьким університетом, сьогодні наша співпраця триває. У планах — розширення взаємодії, особливо в сфері обміну та стажувань для аспірантів. Ми орієнтуємося на технічні спеціальності. Оновлений німецький центр ХПІ дозволяє поліпшити навчання студентів німецькій мові, дати більше можливостей для участі в різних програмах», — сказав ректор Євген Сокол, зазначивши, що викладачами німецького центру є лектори з Німеччини за програмою DAAD.

На сьогоднішній день за підтримки німецької служби академічних обмінів DAAD, спільно з НТУУ «КПІ», стартував спільний освітній проект за напрямками електротехніка і машинобудування. Тепер для НТУ «ХПІ» надано такі можливості:

— проходження мовної практики в Магдебурзі тривалістю 14 днів (для студентів 2 курсу),

— проходження виробничої практики в Магдебурзі тривалістю 30 днів (для студентів 3 курсу),

— включене навчання в магістратурі з підготовкою і захистом диплома в Німеччині (для студентів 4 курсу).

Взяти участь в освітніх програмах можуть студенти ХПІ, які навчаються за напрямками електротехніки та машинобудування, які мають хороші знання німецької мови. Кандидати затверджуються після особистої співбесіди з німецькими професорами з Магдебурзького університету. Для навчання в магістратурі необхідна наявність сертифікату TestDaF. Всі програми забезпечені стипендіями DAAD.

«Щорічно до Магдебурзького університету Отто-фон-Геріке приїжджає від 10 до 15 студентів Політеху. У них хороший рівень підготовки, сподіваємося, що наша кооперація буде тривати. Програма розширюється, і ми раді приймати більше українських студентів», — сказав професор Магдебурзького університету Мартін Вольтер. Він також додав, що заплановано цикл лекцій німецьких фахівців в Києві і Харкові, які зможуть відвідати слухачі німецького освітнього центру ХПІ.

Під час переговорів було порушено питання співпраці між вишами за програмою кредитної мобільності в рамках ERASMUS+. Проректор ХПІ Геннадій Хрипунов зазначив, що зараз актуальним є обмін студентами, аспірантами. У разі такої взаємодії, у аспіранта буде два керівники — професор з ХПІ і професор з Університету Отто-фон-Геріке. Це дозволить розвивати наукову співпрацю між вишами.

Пізніше професор Мартін Вольтер зустрівся з науковцями кафедри електричних станцій, інженерної електрофізики, електричних машин ХПІ. Вони презентували 9 наукових проектів, які відносяться до сфери електроенергетики і електротехніки. Мета — реалізація цих проектів спільно з німецькими колегами.

Також була організована зустріч професора Мартіна Вольтера зі студентами Політеху, які є слухачами німецького освітнього центру ХПІ. Вони поспілкувалися з представником Магдебурзького університету Отто-фон-Геріке, дізналися про освітні та наукі можливості, стажування, навчання в Німеччині.

Довідка:

DAAD (Deutscher Akademischer Austauschdienst)німецька служба академічних обмінів, яка пропонує стипендії для студентів, аспірантів, викладачів і науковців. Офіс DAAD В Україні працює з 1998 року і знаходиться на території НТУУ “Київський політехнічний інститут ім. І. Сікорського”. Завдання компанії: інформування та консультація про систему вищої освіти в ФРН, про можливість навчання в Німеччині і отримання стипендії; організація і проведення конкурсу на отримання стипендій DAAD; робота з колишніми стипендіатами DAAD; співпраця з німецькими та українськими вишами, консультації в рамках міжвузівського партнерства; співпраця з Посольством ФРН і іншими представництвами німецьких організацій в галузі освіти; співпраця з лекторами DAAD, які працюють в Україні.