ХПІ відкриває набір на нову спеціальність «Фармація, промислова фармація»

Нова освітня програма «Фармація, промислова фармація» вводиться в навчальні плани НТУ «ХПІ» в 2019/2020-му навчальному році. Спеціальність відкривається на кафедрі «Органічний синтез і нанотехнології». Серед основних дисциплін навчання — фармацевтична хімія, аптечна технологія ліків, фармакогнозія, основи біохімії лікарських рослин, контроль якості сировини для фармацевтичних виробництв. Така підготовка дозволить випускникам реалізуватися не лише в якості фармацевтів, але також інженерів-технологів на фармацевтичних підприємствах, в аптечному виробництві лікарських препаратів.

«Ми враховуємо сьогоднішню специфіку фармацевтичної галузі, тому наша спеціальність 226 «фармація, промислова фармація» передбачає освоєння, розробку нових технологій виробництва лікарських засобів, вдосконалення існуючих технік. Крім того, студенти навчаться контролювати якість сировини, лікарських субстанцій, готових препаратів. Поєднання знань з хімії та біо- і фармдисциплінами дозволить підготувати кваліфікованих фахівців для хіміко-фармацевтичної галузі, дасть випускникам більше можливостей для професійної реалізації», — зазначив доцент кафедри органічного синтезу і нанотехнологій НТУ «ХПІ» Сергій Петров. Крім того, він повідомив, що в процесі навчання студенти зможуть вибрати відповідну собі спеціалізацію — тобто вчиться за навчальним планом «Фармація, промислова фармація» або «Технології фармацевтичних препаратів».

Для вступу на спеціальність «фармація, промислова фармація» необхідно надати сертифікати ЗНО: українська мова та література, біологія або хімія, математика або фізика.

Довідка:

Кафедра «Органічний синтез і нанотехнології» була заснована в 1885 році. З моменту свого відкриття одним з основних напрямків, яким займалися фахівці кафедри, був синтез складних органічних сполук, серед яких і лікарські речовини. На сьогоднішній день кафедра спеціалізується на дослідженнях органічного синтезу, технологіях виробництва та аналізування харчових добавок, їх застосування, технологіях виробництва косметичних препаратів різного призначення, тощо. Серед галузей, в яких працюють випускники — хімічна промисловість, парфумерно-косметична промисловість, фармацевтична промисловість, харчова промисловість, органи санітарно-гігієнічного контролю, управління у справах захисту прав споживачів (контроль якості продукції та її сертифікація), науково-дослідні організації, інші.