«Ми ніколи не забудемо подвиг цих людей» — у ХПІ вшановували ветеранів

8 травня в НТУ «ХПІ» відбулося урочисто-траурне віче, присвячене 74-й річниці Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні та Дню Пам’яті політехніків, які загинули в боях за Україну сьогодні.

Біля Меморіалу зібралися сотні студентів, викладачів, представників адміністрації вишу вшанувати пам’ять загиблих в роки війни та покласти квіти в пам’ять солдатам-політехнікам. Почесним гостем заходу став ветеран-політехнік, учасник Другої світової війни Віктор Тимофійович Долбня.

«Величезна кількість політехніків брали участь у Другій світовій та, повернувшись з війни, брали активну участь у відновленні «Харківського політехнічного інституту», а також ще довгі роки працювали, передаючи свій розум, талант. Ще 20 років тому в нашому університеті було 734 учасника бойових дій, сьогодні — один — Віктор Тимофійович Долбня, — сказав, відкриваючи мітинг–реквієм, ректор НТУ «ХПІ» Євген Сокол. — Ми ніколи не забудемо подвиг цих людей, тому що вони зробили головне — вони принесли нам перемогу. Саме завдяки їм ми маємо можливість вчитися, працювати, розвиватися, ростити дітей та онуків, створювати усі умови для того щоб наша держава була сильною, могутньою і багатою».

Учасниками заходу також були курсанти Військового інституту танкових військ НТУ «ХПІ».

Творчі колективи Палацу студентів НТУ «ХПІ» організували концерт, присвячений Дню пам’яті. Вони виступили з танцювальними номерами, виконали вірші, пісні воєнних років, а також сучасні українські.

Традиційним завершенням стала хвилина мовчання та покладання квітів до пам’ятника політехніків, що не повернулися з фронту. Також в рамках святкування пройшла естафета.

Більше фото можна подивитися на сторінці прес-служби НТУ «ХПІ» в Фейсбук.

Довідка:

Меморіал Слави встановлено на площі перед головним аудиторним корпусом НТУ «ХПІ» 23 серпня 1968 р. у день 25-річчя визволення Харкова від фашистських загарбників. Він споруджений у пам’ять про загиблих студентів і викладачів університету, які у роки Другої світової війни пішли на фронт захищати Батьківщину від німецько-фашистських загарбників.

8 травня — День пам’яті і примирення, присвячений пам’яті жертв Другої світової війни 1939-1945 років. Дата приурочена до річниці капітуляції нацистської Німеччини 8 травня 1945 року. В Україні відзначають з 2015 року. 9 травня в Україні відзначається День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

Віктор Тимофійович Долбня — довічний науковий стипендіат за наказом Президента України, влітку 1942 року був призваний до армії, пройшов навчання у 29 Окремому навчальному танковому полку в Сталінграді, воював у складі 422 стрілецького полку 170 стрілецької дивізії. Війну закінчив західніше Кенігсберга, на косі Фріш-Неерунг у німецького міста Штутгофф. Через багато років після закінчення війни написав за своїм військовим щоденником книгу «1418 днів (22 червня 1941 — 9 травня 1945)».