Нові відкриття з ERASMUS+: З Харкова до Афін

Студентка п’ятого курсу Навчально-наукового інституту економіки, менеджменту і міжнародного бізнесу НТУ «ХПІ» Ксенія Ларіна повернулася з Греції, де протягом семестру навчалася за програмою ERASMUS+ в Університеті Західної Аттики (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής). «Потрібно бути більш відкритими в плані подібних програм. Це важливий досвід», — зазначила Ксенія про участь в ERASMUS+.

Навчання в Університеті Західної Аттики Ксенія Ларіна проходила з 3 березня по 4 червня 2019 року. «Я дуже хотіла поїхати, та рада, що саме — в Грецію. Це цікава, незвичайна країна, яка переживає важкі часи, але, тим не менш, повна оптимістично налаштованих та добрих людей, які насолоджуються життям», — зазначила студентка.

В НТУ «ХПІ» Ксенія вивчає міжнародний бізнес, тому предмети, які вона проходить в ХПІ, частково збігалися з курсами навчання в Університеті Західної Аттики: «Я вивчала фінанси, міжнародний бізнес і маркетинг, профільну англійську, а також деякі дисципліни з туристичного напрямку, що було дуже цікавим, оскільки Греція — розвинена в туристичному відношенні країна».

«Рівень викладання високий. Більшість викладачів, в незалежності від віку, читали курси цікаво, у кожного відчувався індивідуальний підхід у виборі матеріалу, його викладі. Також було видно інтерес викладачів до студентів та бажання донести інформацію, щоб вона не була «книжковою» та складною в сприйнятті. Викладачі в ХПІ, звичайно, не поступаються, в їх професіоналізмі сумнівів немає. Знання, отримані в рідному виші, знадобилися, бо вони є важливим фундаментом в навчанні», — поділилася враженнями про стажування студентка ХПІ.

Ксенія розповіла, що дізналася про програму навчання ERASMUS + на сайті НТУ «ХПІ» в розділі «Міжнародні зв’язки». Вона пройшла співбесіду та конкурс, який включав презентацію за профільним напрямком англійською мовою. Головними критеріями для відбору були знання англійської, оцінки з профільних дисциплін і мотивація. Найскладніше, за словами студентки, було підготувати документи для отримання візи. У цьому їй допомагала керівник програми Ольга Савченко, яка надала всю інформацію, а також поділилася контактами студентів ХПІ, які їздили на семестрове навчання в минулому році.

Довідка:

Університет Західної Аттики (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής) — новий університет, який був створений в 2018 році в результаті об’єднання Навчально-технологічного інституту Афін (Τ.Ε.Ι. Αθήνας) та Пірейського технологічного освітнього інституту (Α.Ε.Ι. Πειραιά Τ. Τ.). Знаходиться в місті Афіни (Греція). Включає в себе п’ять факультетів та 26 кафедр різних напрямків.

В цей час в НТУ «ХПІ» за програмою Еразмус+ КА1 (академічна мобільність) укладені і працюють 24 договори про взаємну академічну мобільність з вищими навчальними закладами Австрії, Німеччини, Франції, Польщі, Італії, Угорщини, Туреччини, Румунії, Словенії, Словаччини, Литви та Греції. Щорічно десятки студентів різних спеціальностей НТУ «ХПІ» виїжджають до вишів цих країн на семестрове навчання, яке проводиться англійською мовою. Всі витрати студентів у період навчання (стипендія 750-900 євро на місяць та оплата проїзду — понад 300 євро) повністю оплачуються Європейським Союзом.