Привіт з Німеччини: Нові відкриття студентів ХПІ

Студенти НТУ «ХПІ» повернулися з літнього стажування в Німеччині, де в Магдебурзькому університеті ім. Отто-фон-Геріке (OVGU) пройшли місячні курси німецької мови та виробничу практику. Один з учасників поїздки, студент III курсу Навчально-наукового інституту енергетики, електроніки та електромеханіки НТУ «ХПІ» Андрій Чепурко поділився своїми враженнями від практики: «Я відкрив для себе особливості навчання в OVGU, взяв участь в наукових дослідженнях університету, завдяки чому визначився з вибором кафедри для вступу до магістратури ХПІ».

Метою практики було ознайомлення з навчанням, дослідженнями та організаційною структурою кафедр Магдебурзького університету, на яких студенти ХПІ планують продовжити своє подальше навчання в магістратурі за програмою включеного навчання.

Андрій Чепурко в ХПІ вивчає промислову і біомедичну електроніку, в Магдебурзькому університеті стажувався на кафедрі «Вимірювальна техніка», де брав участь в технологічному процесі виготовлення електронних компонентів та вузлів електронних пристроїв. «У кафедри багато ключових тем та поточних наукових досліджень, і за час літньої практики ми змогли взяти участь в деяких з них. А саме — в створенні моделі органу-на-чіпі, який дозволяє випробувати лікарські препарати або методи лікування в системі in vitro («у склі»), що повторює систему in vivo («в живому»). Також ми проводили різні дослідження за допомогою ультразвукових датчиків, 3D-друку», — розповідає Андрій.

Андрій зазначив, що під час практики він та інші студенти ХПІ відвідали завод «Porshe», електричну підстанцію в Вольмірштедті, інститут фабричної експлуатації та автоматизації Fraunhofer IFF, а також студентську конференцію PESS.

Університет Отто-фон-Геріке співпрацює з НТУ «ХПІ», тому студенти з Політеху мають можливість вступити та написати магістерську роботу в Магдебурзі. Студентам 2-го курсу щорічно надається можливість пройти мовні курси, а студентам 3-го курсу — виробничу практику. Це дозволяє заздалегідь зрозуміти структуру університету, вибрати відповідний інститут та кафедру для навчання, познайомитися і, в подальшому, підтримувати контакт з професорами та науковими співробітниками.

Довідка:

З 2016 року в НТУ «ХПІ» працює німецький освітній центр НТФ, який координує роботу університету з німецькими та австрійськими вишами, безкоштовно навчає студентів німецькій мові, консультує з питань навчання в Німеччині та Австрії. У центрі, зокрема, працюють німецький лектор DAAD та австрійський лектор OeaD (Австрійська служба академічних обмінів).

Новий договір DAAD, укладений між Магдебурзьким університетом ім. Отто-фон-Геріке (OVGU), НТУ «ХПІ» та НТУУ «КПІ» у 2018 році, передбачає для студентів гарантовані місця зі стипендією (від 750 до 850 Євро на місяць).

DAAD (Deutscher Akademischer Austauschdienst) — німецька служба академічних обмінів, яка пропонує стипендії для студентів, аспірантів, викладачів і науковців. Офіс DAAD В Україні працює з 1998 року і знаходиться на території НТУУ “Київський політехнічний інститут ім. І. Сікорського”. Завдання компанії: інформування та консультація про систему вищої освіти в ФРН, можливості навчання в Німеччині і отримання стипендії; організація і проведення конкурсу на отримання стипендій DAAD; робота з колишніми стипендіатами DAAD; співпраця з німецькими та українськими вишами, консультації в рамках міжвузівського партнерства; співпраця з Посольством ФРН та іншими представництвами німецьких організацій в галузі освіти; співпраця з лекторами DAAD, які працюють в Україні.