Як стати учасником європейської програми Erasmus+? У ХПІ відбулася координаційна зустріч

12 листопада в НТУ «Харківський політехнічний інститут» відбулася координаційна зустріч, присвячена розвитку міжнародного співробітництва вишу, а саме — участі політехніків в проектах міжнародної академічної мобільності програми Erasmus+КА1 від Європейського Союзу. Обговорювалися питання подання заявок для участі в програмі, актуальних вимог для отримання грантів, інші. Захід пройшов за участю проректора з міжнародних зв’язків ХПІ Геннадія Хрипунова і начальника відділу міжнародних зв’язків вишу Олександра Гончарова, представників кафедр ХПІ.

«Для ХПІ участь в проектах академічної мобільності від Європейського Союзу — важлива складова розвитку університету, оскільки сприяє розширенню контактів в освітній та науковій сферах. На сьогоднішній день у ХПІ — 28 проектів в рамках європейської програми Erasmus+ з вишами Франції, Італії, Великої Британії, Німеччини, Греції, Австрії, Угорщини, Румунії, Польщі та іншими. Вони дають реальну можливість студентам і викладачам Політеху долучитися до європейського освітнього простору», — сказав проректор з міжнародних зв’язків ХПІ Геннадій Хрипунов.

Координатор ХПІ з питань європейської програми Erasmus+ (напрямок — міжнародна академічна мобільність (КА1), начальник відділу міжнародних зв’язків вишу Олександр Гончаров розповів про оголошення нового, вже шостого за рахунком, конкурсу на участь в цій програмі, особливості, алгоритми пошуку партнерів та процеси подання заявок.

Крім того, практичним досвідом участі в проектах програми Erasmus+КА1 поділилися викладачі та координатори цього напрямку на своїх кафедрах — доцент кафедри менеджменту і оподаткування Павло Брінь і професор кафедри менеджменту інноваційного підприємництва та міжнародних економічних відносин Ольга Савченко. Так, Павло Брінь представив презентацію про практичні питання участі в програмі Erasmus+КА1, поради щодо написання грантових заявок, розповів про свою шестирічну роботу у проектах кредитної мобільності. Ольга Савченко, яка на початку цього місяця взяла участь в Міжнародному тижні Еразмус+ в Україні, розповіла про нові тенденції в поданні заявок та реалізації проектів мобільності.

Нагадаємо, НТУ «Харківський політехнічний інститут» став одним з кращих вишів України за кількістю виграних проектів програми міжнародної академічної мобільності Erasmus+КА1 для студентів і співробітників вишу 2019 року. У ХПІ — 17 нових програм з провідними університетами Німеччини, Австрії, Франції, Греції, Польщі, Угорщини, Румунії, Великої Британії, Туреччини та Словенії. Студенти різних спеціальностей НТУ «ХПІ» можуть виїжджати на семестрове навчання до вищих навчальних закладів цих країн (навчання — англійською мовою). Всі витрати студентів в цей період — стипендія близько 750-800 євро на місяць і оплата проїзду близько 250-300 євро, повністю оплачуються Європейським Союзом.

У цих програмах також передбачається участь викладачів, співробітників ХПІ. Вони можуть читати лекції або проходити стажування в університетах-партнерах Політеху (термін — від 5 днів до 2 місяців). Всі витрати на відрядження покриває Європейський Союз.

Подивитися перелік вишів-партнерів НТУ «ХПІ» за проектами кредитної мобільності Erasmus+КА1, можливі напрями навчання, а також контакти координаторів можна за посиланням: http://www.kpi.kharkov.ua/rus/mizhnarodni-zv-yazki/erasmus / partnery /

Дізнатися більше інформації про інші проекти для навчання, стажуваня за кордоном та інші міжнародні можливості можна на сайті Міжнародного відділу ХПІ.