Соціологи Політеху відзначили подвійне свято

12 листопада 2019 року на кафедрі соціології та політології НТУ «ХПІ» відбулося щорічне корпоративне свято студентів і співробітників — «День соціолога НТУ «ХПІ». Воно об’єднало студентів, викладачів, співробітників, аспірантів, випускників кафедри і запрошених гостей. На свято зібралися представники керівництва університету, учні харківських шкіл і ветерани кафедри. Особливістю цьогорічного Дня соціолога ХПІ став ювілей кафедри соціології і політології, яка відзначила своє 55-річчя.

Завідувач кафедри соціології і політології НТУ «ХПІ», доктор соціологічних наук, професор Валерій Бурега привітав присутніх з професійним святом і наголосив на значенні подібних заходів у формуванні корпоративної культури соціологів: «55 років тому кафедра соціології і політології називалася кафедрою наукового комунізму, і лише в 1991 році вона отримала сучасну назву. Що змінилося — люди, суспільство? Та ні. Злетіла політика та ідеологічна мішура, яка заважала працювати. А соціологія, яка була всередині, як здорове ядро, залишилася. Дякуємо всім тим, хто сприяв розвитку соціології в ХПІ, і продовжує робити свій внесок в цей напрям. Випущено сотні фахівців, які працюють на провідних підприємствах міста і країни, опубліковано кілька сотень наукових статей, десятки підручників і монографій. На сьогоднішній день на кафедрі працює 13 викладачів, 2 інженера, з яких чотири — доктора наук, і це предмет нашої гордості. Ми вісім разів випускали бакалаврів, будемо робити третій випуск магістрів. Кафедра зростає, зміцнюється, стає більш кваліфікованою. У нас є чим пишатися, чим займатися, є на що дивитися попереду. Зі святом вас!».

Особливий інтерес у присутніх викликав виступ ветерана кафедри, професора НТУ «ХПІ» Ніни Миколаївни Семке. Вона пропрацювала на кафедрі 45 років, пройшовши шлях від асистента до заступника завідувача кафедри.

Традиційно зворушливо й урочисто пройшов обряд посвячення в соціологи студентів-першокурсників. Студенти 1 курсу почули напутні слова, виголосили клятву соціолога і отримали символічний ключ знань. Вони констатували: «Соціологія — це не просто предмет, спосіб життя, покликання, соціологія — це світ, в якому ми живемо».

Всі студентські групи підготували вітальні виступи: презентації, музичні та поетичні номери, відеоролики про життя студентів-соціологів. Студенти 2-го і 4-го курсів організували вікторину, питання якої були присвячені не лише спеціальним соціологічним термінам, а й історії кафедри, університету.

Також були підбиті підсумки року і нагороджені почесними грамотами викладачі та студенти кафедри, які зробили вагомий особистий внесок у розвиток кафедри соціології і політології НТУ «ХПІ». День соціолога НТУ «ХПІ» пройшов в теплій і дружній атмосфері.