В ХПІ обговорили, як навчати вмінню комерціалізації винаходів

НТУ «Харківський політехнічний інститут» відвідали представники Інженерного коледжу Темпльського університету (Філадельфія, США) — професори Дмитро Дікін та Олександр Піллапаккам, з метою розвитку міжнародного співробітництва в освітній та наукових сферах між вишами. Під час триденного візиту (4-6 листопада) вони провели переговори з керівництвом ХПІ, зустрілися з науковцями та студентами кафедр вишу, взяли участь в практичному семінарі.

Візит представників Темпльського університету (ТУ) в НТУ «ХПІ» стартував з переговорів з адміністрацією університету — проректором з наукової роботи Андрієм Марченком, начальником відділу з міжнародних зв’язків Олександром Гончаровим, директором Навчально-наукового інституту енергетики, електроніки та електромеханіки Романом Томашевським, директором Навчально наукового інженерно-фізичного інституту Олексієм Ларіним. Обговорювалися питання співпраці з ХПІ в сфері досліджень та інновацій, а також реалізація партнерського (ХПІ з ТУ) проекту «Навчання з комерціалізації технологій для студентів інженерних спеціальностей магістерського рівня технічних університетів», який реалізується Харківським громадським центром сприяння приватним ініціативам за підтримки Посольства США в Україні.

Після переговорів професори Темпльського університету Дмитро Дікін і Олександр Піллапаккам зустрілися з науковцями інститутів НТУ «ХПІ». Під час дискусії були презентовані пріоритети міжнародного співробітництва в науковій і освітній сферах Інженерного коледжу ТУ, основні напрями досліджень інститутів ХПІ (в сфері енергетики, мікроелектроніки, матеріалознавства, інформаційно-комунікативних технологій, машинобудування), обговорювалися шляхи міжуніверситетського співробітництва в науковій і освітніх сферах. Для студентів інженерних спеціальностей Політеху представники американського вишу провели інформаційно-консультаційну сесію про можливості навчання в магістратурі та аспірантурі Інженерного коледжу ТУ в США.

Наступного дня американські експерти взяли участь у практичному семінарі «Сучасні освітні підходи до розвитку інженерного підприємництва в технічних університетах. Досвід Темпльського університету, інженерного коледжу, США і НТУ «ХПІ», Україна». Він проходив протягом двох днів в Науково-технічній бібліотеці ХПІ. Учасниками стали понад 20 представників інженерних кафедр Політеху. Вони ознайомилися з досвідом Темпльського університету в організації багатопрофільної програми «Senior Design», а також проектами з підтримки і розвитку інженерного підприємництва, які інтегровані в навчальні програми ХПІ. Серед них — проектні студії з оцінки інноваційних розробок (презентували — керівники проекту Андрій Тарелін і Олена Решетняк) та eo-Incubator (презентували — учасники першого сезону eo-Incubator Роман Томашевський і Оксана Севрюкова). Під час роботи в групах, обговорювалися перспективи впровадження освітнього інструментарію для розвитку інноваційних і підприємницьких навичок у студентів інженерних спеціальностей. Крім того, учасники семінару спробували визначити місце подібного курсу в навчальному процесі, його можливу структуру (основні теми), тривалість, необхідні ресурси.

Наступні кроки проекту «Навчання з комерціалізації технологій для студентів інженерних спеціальностей магістерського рівня технічних університетів» — створення адаптованого для технічних університетів України курсу і його пілотне впровадження на кафедрах Навчально-наукового інституту енергетики, електроніки та електромеханіки та Навчально-наукового інженерно-фізичного інституту НТУ «ХПІ».

Довідка:

Заходи організовані в рамках міжнародного співробітництва НТУ «ХПІ» та Темпльського університету, партнерським проектом «Розробка та апробація нових освітніх підходів щодо розвитку інженерного підприємництва» за грантової підтримки Посольства США.

Темпльський університет (Temple University) — державний дослідницький університет в м. Філадельфія (Пенсільванія, США), заснований в 1884 році. Має сім кампусів в Пенсільванії та міжнародні кампуси в Римі, Токіо, Сінгапурі, Лондоні і Ов’єдо. В університеті навчається понад 40 000 студентів. Це один з найбільших університетів США, до складу якого входить 16 коледжів і шкіл (факультетів).