Ректор ХПІ — про створення ланцюжка «Освіта-наука-бізнес-влада»

3 грудня ректор НТУ «ХПІ» Євген Сокол взяв участь в регіональній нараді, присвяченій поточному стану та перспективам розвитку галузі енергомашинобудування Харківського регіону. Зустріч пройшла під керівництвом голови Харківської облдержадміністрації Олексія Кучера. Євген Сокол розповів про роботу ХПІ в сфері підготовки якісних фахівців для підприємств, реалізації наукових проектів, розвиток і популяризацію технічної освіти. Захід відбувся на АТ «Турбоатом», учасниками якого були представники промислових підприємств Харківської області, Фонду держмайна, ректори провідних вишів Харкова.

Під час заходу обговорювалися питання підвищення кадрового потенціалу підприємств. Ректор НТУ «ХПІ» Євген Сокол відзначив, що виш співпрацює і з АТ «Турбоатом» і з ДП «Електроважмаш» за кількома напрямками: «Я хочу сказати, що наш університет може додати цим двом компаніям. Це — підготовка кадрів і наукові розробки. Що стосується рівня наукових розробок, то ми разом з Турбоатомом отримали Держпремію України в галузі науки і техніки. Це підтверджує рівень тих розробок, які здійснюються на підприємстві Турбоатом». Євген Сокол також зазначив діяльність ХПІ в сфері підтримки стартап-руху серед студентів і молодих вчених. Це — реалізація eō Business Incubator за підтримки USAID, робота з Chernovetskyi Investment Group, Фондом Василя Хмельницького і Стамбульським технічним університетом: «У нас є всі можливості, щоб залучати нашу молодь і не тільки до розробок стартапів. І ми пропонуємо створити на базі наукового парку НТУ «ХПІ» такий майданчик, який би мав можливість залучати стартапи з різних університетів. А далі — розподіляти їх по тих інкубаторах, які відповідають напрямам роботи, і наші підприємства можуть вибирати собі партнерів для вирішення відповідних питань».

Крім того, Євген Сокол розповів про роботу ХПІ в сфері популяризації інженерної, технічної освіти серед молоді — це проведення для старшокласників STEMcamp School вже протягом двох років. Він звернувся до Олексія Кучера за підтримкою у цьому напрямку роботи, а також підняв питання внесення змін до законодавства щодо державно-приватного партнерства в освіті. «У Законі про вищу освіту прописано державно-приватне партнерство, але на сьогоднішній день немає тих документів, які давали б можливість це реалізувати. Цей ланцюг: освіта-наука-бізнес-влада повинен запрацювати, тоді ми будемо активніше готує кадри і впроваджувати розробки», — сказав Євген Сокол.

Олексій Кучер повідомив, що питання розвитку технічної освіти вже обговорювали з Міністром освіти і науки України Ганною Новосад. «У міністерства є відповідна програма, яка буде впроваджуватися з 2020 року. Всі розуміють, що в нашій країні недостатньо таких кадрів, роками цей напрям ніхто не підтримував. Зараз держава зверне особливу увагу на розвиток саме технічних спеціальностей», — сказав Олексій Кучер. Він також попросив Євгена Сокола надати пропозиції відносно необхідних змін в законодавстві про державно-приватне партнерство.