Делегація до Харбіну: ХПІ уклав договори з Китаєм

Представники НТУ «Харківський політехнічний інститут» в складі української делегації відвідали Китайську народну республіку. В рамках візиту (4-7 січня) до міста Харбін вони взяли участь в третьому форумі «День України», науково-інноваційній конференції, відкритті китайсько-українського центру, провели ряд переговорів. За підсумками візиту було підписано дві угоди про співпрацю в науково-освітній сфері між НТУ «ХПІ» та китайськими вишами: Наньчанським авіаційним університетом і університетом Цзямуси.

НТУ «ХПІ» представляли: проректори з науково-педагогічної роботи вишу Руслан Мигущенко і Магомедємін Гасанов, професор кафедри технології машинобудування і металорізальних верстатів Олександр Клочко. Протягом декількох днів вони були учасниками різних заходів. Зокрема, політехніки відвідали 3-й Китайсько-український науково-інноваційний форум в Харбіні, в рамках якого було проведено Круглий стіл. Серед учасників — керівники вишів України і Китаю, представники Міністерства освіти КНР та інші. Крім того, представники ХПІ були спікерами на науково-інноваційній конференції, де презентували китайським колегам НТУ «ХПІ», його досягнення, інноваційні програми, новинки в освітній сфері, наукових розробках, інфраструктурі та розвитку.

Делегація Харківського Політеху також взяла участь в церемонії відкриття Китайсько-українського Центру інноваційного співробітництва в Харбіні — об’єднаної платформи, яка буде сприяти роботі, переговорам між китайськими і українськими партнерами в сфері освітніх, наукових і культурних проектів.

За підсумками візиту до Харбіну НТУ «ХПІ» підписав два договори — договір про співпрацю з Наньчанським авіаційним університетом та меморандум про наміри з університетом Цзямуси. Вони передбачають створення програм з обміну студентами, викладачами, організацію та проведення спільних наукових досліджень, семінарів, конференцій, обмін навчально-методичними посібниками, науковими виданнями тощо.

Відзначимо, що українська делегація також відвідала конференцію «Новий район Харбіну» (Harbin New District (free trade pilot zone) promotional conference), виставку Sun Island Snow Expo, а також традиційний Китайський міжнародний фестиваль льоду і снігу в Харбіні.

Довідка:

До складу української делегації увійшли: представники вишів — Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут», Харківського державного університету харчування та торгівлі, Державного університету залізничного транспорту, Сумського державного університету, наукових інститутів і муніципальної влади міст Суми, Славутич, Лозова та Одеса.