Проректор ХПІ розповів про розвиток науки в університеті

17 лютого в Міністерстві освіти і науки України відбулася звітна зустріч з питання діяльності вишів в науковій і науково-технічній сферах. З презентацією основних досягнень НТУ «ХПІ» за 2015-2019 рр. виступив проректор з наукової роботи вишу Андрій Марченко. Серед головних результатів вчених університету — отримання п’яти Державних премій України в галузі науки і техніки, семи премій Президента України для молодих вчених і дев’яти премій Верховної Ради України за фундаментальні дослідження та науково-технічні розробки.

Значущим досягненням є й поліпшення ХПІ своєї позиції в світовому рейтингу університетів QS World University Rankings 2020. На сьогоднішній день — це місце 651-700, що дозволило Політеху стати лідером серед технічних вишів України і третім серед всіх представлених в рейтингу українських вишів. Крім того, вперше Харківський Політех увійшов до списку кращих університетів світу Times Higher Education World University Rankings 2020.

Отримання вченими НТУ «ХПІ» щорічної Державної премії України в галузі науки і техніки є найвищим досягненням університету. Це підтвердження значущості та актуальності розробок харківських політехніків. За 2015-2019 рр. п’ять науково-дослідних робіт вчених ХПІ були удостоєні цієї почесної премії, а сім політехніків отримали звання лауреата Держпремії України.

Наукова діяльність молодих вчених ХПІ також відзначається різними нагородами: сімнадцять політехніків стали лауреатами премії Президента України для молодих вчених. Крім того, за фундаментальні і прикладні дослідження, науково-технічні розробки, молоді вчені ХПІ отримали дев’ять премій Верховної Ради України.

Студенти ХПІ беруть активну участь у Всеукраїнських конкурсах студентських наукових робіт з природничих, технічних і гуманітарних наук. За останні п’ять років учасниками таких конкурсів стали 769 студентів ХПІ, половина з них (350 осіб) стали переможцями (18% — із суспільних наук, 82% — із технічних наук).

У Харківському Політеху створена унікальна інноваційна інфраструктура, яка дозволяє науково-педагогічним та науковим співробітникам ХПІ проводити комерціалізацію наукових розробок. У 2019 інноваційні структури вишу комерціалізували наукові розробки на більш ніж 17 млн. грн.

Довідка:

В НТУ «ХПІ» працюють 1504 штатних науково-педагогічних та наукових співробітників, 232 доктори наук, професори, 848 кандидатів наук, в тому числі: 37 заслужених діячів науки і техніки та заслужених працівників вищої школи і освіти України, 36 лауреатів Державних премій, 3 академіки НАН України, 2 члени-кореспонденти НАН України, 1 член-кореспондент НАПН України, 27 академіків галузевих академій наук. За 5 останніх років співробітниками вишу захищені 50 докторських і 287 кандидатських дисертацій, з них в 2019 році — 10 докторських та 50 кандидатських.