ХПІ отримав українське «срібло» від роботодавців

Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» — в ТОП українських вишів за якістю підготовки інженерних кадрів. В 2021 році ХПІ поліпшив свої показники і посів перше місце в Харкові і друге в Україні (категорія — технічні спеціальності). Такі результати продемонстрував XIV щорічний український рейтинг, опублікований виданням «Деньги». Експертами, які оцінювали роботу університетів, були компанії-роботодавці.

Провідні українські виші оцінювалися у шести категоріях: гуманітарні, технічні, юридичні, економічні, будівельні та аграрні. В 2021 році НТУ «ХПІ», як учасник технічного напряму, посів 2-е місце в Україні за якістю підготовки інженерів. До того ж, цей показник на дві позиції вищий, ніж минулорічний (4-е місце). Таким чином, Харківський Політех став лідером у своєму регіоні та показав перспективні результати на всеукраїнському рівні, поступившись 1-м місцем столичному вишу — НТУУ «КПІ ім. І. Сікорського».

Такі підсумки показують готовність роботодавців брати на роботу фахівців, які закінчили ХПІ. Зокрема, HRD/Lead Recruiter компанії Telesens Наталія Плига розповіла, що фокус компанії — на спеціальностях, які пов’язані з інформаційними технологіями та комп’ютерними науками, а тому серед найбільш затребуваних — випускники НТУ «ХПІ».

Крім того, в статті йдеться про те, що після подій 2020 року в роботодавців вкрай затребуваними є фахівці, які можуть створювати не лише софт, але і «залізні» рішення, обслуговувати і підтримувати IT-інфраструктуру, телекомунікації. А в промисловості — гостра нестача інженерів і вузькопрофільних фахівців, які здатні вирішувати нестандартні завдання: від технологів ливарного виробництва в металургії до інженерів з механізації та автоматизації виробничих процесів. Отже, студенти ХПІ зможуть без проблем працевлаштуватися, а також претендувати на зарплату, яка на 30% вище, ніж у більш слабких кандидатів.

Довідка:

Видання «Деньги» формують рейтинг вишів вже чотирнадцятий раз. У наповненні рейтингу беруть участь компанії-роботодавці, які рекомендують включити до нього той чи інший виш.

Для оцінювання провідні українські виші поділили на шість напрямів: гуманітарні, технічні, юридичні, економічні, будівельні та аграрні. Під час суддівства останнє слово — за роботодавцями. Саме вони виставляють оцінки і, фактично, визначають місце університету в рейтингу. Кожному з навчальних закладів роботодавці ставлять одну з чотирьох оцінок (або присвоюють своє проміжне значення). Мінімальна — «0», що означає «я не візьму на роботу, швидше за все»; «2» — згоду прийняти на роботу, якщо немає альтернативи, але на зарплату, яка нижче середньоринкової для цієї категорії фахівців; «5» — якщо роботодавець не проти такої кандидатури і може прийняти на зарплату, рівну середньоринковій для цієї категорії фахівців; найвище значення — «10» — готовність прийняти на роботу випускника на зарплату, яка вища за середньоринкову для цієї категорії фахівців.