ХПІ & Китай: Подвійні дипломи, обміни студентами, літні табори

Цілий комплекс домовленостей в рамках співпраці між НТУ «ХПІ» та Шеньянським інженерним інститутом (Shenyang Institute of Engineering SIE, Китай) було досягнуто під час онлайн-зустрічі, яка відбулася днями. Зокрема, йшлося про організацію програм академічного обміну, спільної науково-дослідної роботи, літніх/зимових таборів для ознайомлення китайських громадян з українською культурою.

Онлайн-конференція пройшла за участю проректора НТУ «ХПІ» Геннадія Хрипунова, проректора Шеньянського інженерного інституту (SIE) Сун Цзісіня, а також деканів енергетичних і механічних факультетів двох вишів, представників відділів міжнародних зв’язків. Вони домовилися про співпрацю за такими напрямами:

  • аспірантам SIE та НТУ «ХПІ» буде надана можливість проводити дослідження в лабораторіях вишу-партнера. Вони також зможуть залучити професора цього університету в якості співкерівника проекту;
  • організація дуальної програми — студенти SIE зможуть отримати дипломи двох вишів (SIE та НТУ «ХПІ»), пройшовши підготовку в Харківському Політеху за схемами 2+2 або 3+1 роки навчання;
  • короткострокові програми академічного обміну для викладачів SIE — поїздки до НТУ «ХПІ» на термін 3 – 6 місяців;
  • професори SIE та НТУ «ХПІ» зможуть бути запрошеними спікерами для читання лекцій в університеті-партнері;
  • розвиток науково-дослідного співробітництва між двома університетами за суміжними напрямами;
  • програми літнього/зимового табору на базі НТУ «ХПІ» — організація поїздок студентів SIE до Харкова для знайомства з українськими звичаями, історією, культурою, передбачається вивчення української мови. Тривалість: 3 – 4 тижні.

Довідка:

На онлайн-зустрічі НТУ «ХПІ» представляли: проректор з міжнародних зв’язків Геннадій Хрипунов, начальник відділу міжнародних зв’язків Олександр Гончаров і його заступник Олександр Василюк, декан факультету міжнародної освіти Дмитро Кудій, директор Навчально-наукового інституту енергетики, електроніки та електромеханіки Роман Томашевський, директор Навчально-наукового інституту механічної інженерії і транспорту Віталій Єпіфанов, а також їхні заступники з питань міжнародної діяльності.

З боку Шеньянського інженерного інституту були присутні: проректор Сун Цзісінь, директор відділу міжнародного обміну та співробітництва Лу Юйін, декан факультету міжнародної освіти Сунь Сяоюй, декан факультету електроенергетики Є Пен, декан факультету енергетики Ван Цімінь, заступник директора відділу міжнародного обміну та співробітництва Фен Фанлі, секретарі відділу міжнародного обміну та співробітництва Лі Фенпен і Цянь Ці, заступник директора Китайсько-українського центру інноваційного співробітництва Фу Хун.

Shenyang Institute of Engineering (Шеньянський інженерний інститут) створений у 2003 році в результаті злиття Шеньянського університету електроенергетики і Ляонінського професійного коледжу бізнесу. Виш має три кампуси: основний і промисловий кампуси, науковий парк. На сьогодні тут навчається понад 11 тисяч осіб. SIE пропонує велику кількість дисциплін за такими напрямами: інженерія, економіка, гуманітарні науки, менеджмент і право.