ХПІ переданий унікальний архів Османської імперії

У ХПІ відбулися урочисті заходи, присвячені 600-річної історії взаємовідносин між Османською імперією та Україною. На засіданні Вченої ради харківського Політеху був переданий унікальний архів Османської імперії про співпрацю України та Туреччини за останні шістсот років. Історична подія відбулася за участю почесних гостей: представників МОН України, Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій, керівництва Харківської облдержадміністрації.

Оцифрований архів, який налічує понад 60 000 документів, підготовлений партнером ХПІ — Стамбульським університетом. Історичні документи цього періоду протягом кількох років детально вивчав в архівах Турецької республіки професор Стамбульського університету Мехмет Хакан Саглам. Під час засідання Вченої ради НТУ «ХПІ» турецькому вченому вручили звання Почесного доктора харківського Політеху.

Він також виступив з доповіддю про історію взаємин між Османською імперією та Україною. Турецький вчений зазначив, що архів Османської імперії — один з найбільших в світі. «Після розпаду Османської імперії з’явилося 63 держави. Вся інформація про них є в архівах. Ми знайшли близько ста тисяч документів, а якщо попрацюємо ще не один рік, їх може виявиться 200-300 тисяч. Ці документи дозволять зміцнити взаємні відносини між двома нашими країнами, розвивати нові освітні, наукові проекти», — повідомив Мехмет Хакан Саглам. За його словами, Османська держава фіксувала навіть найнезначніші події соціального, політичного та економічного життя. В архіві — понад 60 тисяч документів. Турецький вчений  підкреслив, що на базі ХПІ може бути створений дослідний центр: «У майбутньому багато магістрантів та докторантів будуть займатися дослідницькою діяльністю з різних предметів, і може бути відкрито багато нових сторінок в історії України».

Ректор НТУ «ХПІ» професор Євген Сокол назвав передачу архіву Османської імперії НТУ «ХПІ» вагомою подією. «Цей подарунок вагомий не тільки для харківського Політеху, а для всієї України. Дуже важливо, щоб історія нашої країни писалася за перевіреними даними — архівними документами. Наша дружба з Туреччиною почалася дуже давно. Кілька років тому при ХПІ ми створили Українсько-Турецький науковий центр, який активно розвивається, він допомагає вирішувати багато важливих питань співпраці з турецькою вищою школою. Хочу подякувати директору Центру Ельдару Вєлієву, який допоміг наблизити цю подію. А сьогодні з’явився ще один шлях, який дозволяє познайомитися з історією взаємовідносин між Османською імперією та Україною. Попереду ще багато роботи, адже всі документи в архіві написані османською мовою. Є пропозиція, щоб саме пан Вєлієв, що володіє турецькою мовою, очолив новий центр по роботі з архівами. Також ми будемо залучати представників Національної академії наук. Я дуже вдячний всім і хочу побажати плідної співпраці на благо України», — зазначив ректор Євген Сокол.

Захід відвідали почесні гості: представники МОН України, Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій, керівництво Харківської обласної державної адміністрації (заст. голови ХОДА Роман Семенуха). Зокрема, з промовою виступив міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет.

«Я радий знаходиться там, де готується інженерна еліта нашої держави. Це велика подія. Величезна вдячність вам, Мехмет Хакан Саглам, за труд, який ви робили протягом  декількох років. Кількість переданих архівних документів — вражає! Адже Україна, дійсно, межувала з Османською імперією. Приємно те, що НТУ «ХПІ» розвивається! Дякую вам за можливість бути присутнім на засіданні Вченої ради вишу. Хочу привітати ректора Євгена Івановича Сокола з таким цінним історичним подарунком, адже в ньому відображені основні події взаємовідносин наших держав. Це дає нам передумови для розвитку загальної історії! Вітаю вас всіх з цією подією, і щиро вдячний за те, що випала нагода перебувати тут, в ваших легендарних стінах», — сказав у своєму виступі міністр освіти і науки Сергій Шкарлет.

 

 

Перший заступник голови Комітету з питань науки, освіти та інновацій Олександр Лукашев, виступаючи на засіданні Вченої ради, зазначив вагомість пошуку історичних коренів взаємних відносин між Османською імперією та Україною. «Сьогодні Україна визначила для себе вектор євразійської інтеграції. Фактично ми повертаємося до тих витоків, які кілька століть тому були закладені нашими прадідами. Ми спостерігаємо за стрімким економічним і науково-технічним зростанням Турецької республіки, і будемо посилювати і розширювати співпрацю для розвитку української науки. Адже саме розширення міжнародного співробітництва є пріоритетом Міністерства освіти і науки України, і важливим вектором руху Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій», —зазначив Олександр Лукашев.

На урочистій церемонії голова Вченої ради НТУ «ХПІ» Леонід Товажнянський зачитав лист посла республіки Туреччина в Україні Ягмура Ахмета Гульдере, який назвав цей захід надзвичайно важливим. У листі, зокрема, сказано: «Ми вітаємо зусилля, спрямовані на висвітлення історичних зв’язків між країнами і народами та сподіваємося на збільшення кількості наукових робіт, в яких будуть ретельно досліджуватися загальні питання. Посольство Туреччини уважно спостерігає за подіями, які зближують наші народи і країни, та буде всіляко сприяти подальшому поглибленню наших дружніх відносин».

60 000 електронних копій історичних документів архіву Османської імперії були передані Науково-технічній бібліотеці харківського Політеху.