Студенти ХПІ взяли участь в конкурсі архітектурних проектів

Студенти 4-го курсу ХПІ Артем і Кирило Євтушенко — учасники конкурсу проектів UNIT.Kharkiv на кращий арт-об’єкт для Інноваційного парку. Їхня команда Twins презентувала роботу, яка об’єднує в собі архітектуру, IT-технології та фізику. За словами студентів, мета показати, що комплексна робота фахівців з різних сфер може привести до створення дійсно унікальних проектів. «Дітище» харківських політехніків увійшло до п’ятірки кращих проектів конкурсу.

«Арт-об’єкт являє собою перевернуту піраміду, яка своєю вершиною стоїть на подіумі. Коли людина підходить до цієї конструкції, то у піраміді відображається її голограма. Все це базується на фізиці та IT-технологіях. Власне, завданням конкурсу було створити арт-об’єкт, який міг би символізувати технопарк Unit.Kharkiv, відображати його філософію», — розповів студент ХПІ Кирило Євтушенко.

Для хлопців цей конкурс — не лише перспектива показати свої можливості та заявити про себе, а й познайомитися з Василем Хмельницьким. «Ми хочемо довести, що студенти ХПІ найталановитіші, навіть в архітектурі, а також продемонструвати, що комплексна робота фахівців із різних сфер може привести до створення чогось дійсно унікального! Сподіваємося, що у нас буде шанс познайомитися з Василем Хмельницьким, який нас захоплює, як підприємець. Адже себе ми в якійсь мірі теж відносимо до підприємців», — зазначив студент ХПІ Артем Євтушенко.

На сьогоднішній день студенти навчаються в ХПІ, освоюють спеціальність «Фінанси, банківська справа і страхування», а до цього закінчили Харківський коледж будівництва, архітектури та дизайну. Здобуття вищої бізнес-освіти у Харківському Політеху обумовлено бажанням розвивати свою справу. «Була необхідність отримати фінансову освіту, оскільки ми завжди хотіли мати свій бізнес, пов’язаний з проектуванням, будівництвом. Зараз ми розуміємо, що це щось, близьке до девелопменту (прим. діяльність, пов’язана зі створенням об’єкта нерухомості, реконструкцією існуючої будівлі або земельної ділянки). А освіта в галузі організації процесу, команди — дуже важливі знання та навички, які необхідні для нашої роботи», — пояснив Артем.

Інтерес до малювання, дизайну та створення різних конструкторських робіт — це захоплення з дитинства, яке переросло у професію, розповіли хлопці. Сьогодні вони займаються дизайном інтер’єрів квартир, котеджів, розробкою архітектурних проектів. Зокрема, один з об’єктів, яким пишаються Артем і Кирило, — ресторан Parma, який розташований за Держпромом.

У найближчих планах талановитих студентів — робота над проектом STEAM-парку НТУ «ХПІ».

Довідка:

Конкурс від Unit.Kharkiv на створення проекту арт-об’єкта стартував навесні 2021 року. Мета — формування просторового ландшафту, який буде сприяти появі креативного середовища на території інноваційного парку Unit.Kharkiv. На конкурс було подано близько 300 заявок. У складі команди-розробників проекту від ХПІ — шість осіб. Це студенти Політеху Кирило і Артем Євтушенко, а також представники інших навчальних закладів Харкова.

Інноваційний парк UNIT.Kharkiv — одна з найбільших платформ, де створюються екосистема та інфраструктура для розвитку бізнесу в сфері високих технологій і креативних індустрій. Площа парку в Харкові — 13 000 кв.м.

Василь Хмельницький — український підприємець, засновник холдингової компанії UFuture і фонду K.FUND, глава Наглядової ради НТУ «ХПІ». UFuture є мажоритарним акціонером девелоперської компанії UDP, міжнародного аеропорту «Київ» ім. І. Сікорського, групи IT-компаній і екосистемних технологічних рішень ITernal, та ін. Також компанія розвиває нові бізнес-проекти, серед яких інноваційні парки UNIT.City в Києві і Харкові, LvivTech.City у Львові; індустріальний парк «Біла Церква» і завод з виробництва сучасних електроустановочних систем «Plank Electrotechnic».

STEAM-парк НТУ «ХПІ» — проект, який здійснюється для популяризації інженерної освіти і демонстрації досягнень науки, технологій, мистецтв харківського Політеху. Серед експонатів STEAM-парку, які розміщені на території кампусу вишу: «сонячні дерева», ротор низького тиску турбіни, робоче колесо гідротурбіни. У подальших планах — встановити на території ХПІ арт- та інші промислові об’єкти, а також ноу-хау: вітрогенератори, навіс «крона» та інші.