Асоціація випускників ХПІ збирає кошти на монумент Захисникам України

На території Військового інституту танкових військ НТУ «ХПІ» планується встановити монумент «Хрест Слави захисникам Батьківщини» — в пам’ять про загиблих і зниклих безвісти захисників України. Він являтиме собою традиційний козацький хрест з основними символами українського народу і елементами військової атрибутики (загальна висота — 7 метрів).

Проект ініційований керівництвом Військового інституту танкових військ НТУ «ХПІ», Вченою радою Харківського Політеху і ректором вишу Євгеном Соколом, за підтримки ГО «Асоціація випускників НТУ «ХПІ». На сьогоднішній день йде збір коштів для спорудження монумента. Благодійні внески можуть зробити всі охочі, організатори просять всіх небайдужих приєднатися до проекту.

Пам’ятник символізуватиме незламність духу і єдність армії та народу. Його автор — скульптор Роман Шубін.

Опис об’єкта:

Монумент буде виконаний у формі традиційного козацького хреста, вирубаного з білого вапняку (5×3×0,6 м) і встановленого на ступінчате підніжжя (з чорного граніту або бетону) (2×3×3 м).

Підніжжя буде розташовано на природному пагорбі, обрамленому концентричною смугою, покритою бруківкою. В основі хреста — медальйон (відлитий з бронзи або чавуну) діаметром 1,4 м із зображенням історичної та сучасної символіки.

Атрибутика монумента: хрест — одночасно є символом віри, захисту і єднання; щит з тризубом і мечем символізують нову добу визвольної боротьби та єдність армії й народу України; схрещені булави — атрибути верховної влади, яка керує Збройними Силами України; оголена шабля — бойовий дух, готовність дати відсіч ворогам нашої землі; розгорнуті до бою гармати — вогневу міць нашої зброї; калина — національне відродження України, красу, материнство, кров, безсмертя роду і любов до Батьківщини; бандура — невмирущу пісню-душу народу України; рушник — культурну спадщину нації; книга — знання і пам’ять народу; прапор над усією композицією — військову гідність та звитягу; соколи — нездоланний дух козацької волі та душі тих, хто полетів до Небесної Сотні; латна рукавиця з пірначем — нова емблема танкових військ України.

Монумент — це вдячність всім тим, хто в буремні роки стояв на захисті Батьківщини, зазначають ініціатори проекту.

Банківські реквізити для благодійних внесків на спорудження монумента:

Скорочена назва: ГО «Асоціація випускників НТУ «ХПІ».

Розрахункові рахунки:

UA323204780000026007924433811

в АБ «Укргазбанк», МФО 320478.

Код 26450114.

У графі «Призначення платежу» — вказати ПІБ або назву юридичної особи; благодійний внесок на будівництво монумента «Хрест Слави захисникам Батьківщини».

Більше інформації:
http://alumni.kpi.kharkov.ua/sporudzhennya-monumenta-khrest-slavi-z-2/

http://alumni.kpi.kharkov.ua/wp-content/uploads/2021/04/Buklet_31_03_2021_szhatyy.pdf