ХПІ відкриває вікно в Європу: На старті україно-латвійського співробітництва

НТУ «Харківський політехнічний інститут» відвідав аташе з економічних питань Посольства Латвійської Республіки в Україні Айнарс Межуліс. Візит відбувся 22-23 вересня з метою обговорення можливих сфер співробітництва між ХПІ та Латвією, а також етапів його реалізації. За підсумками переговорів, сторони домовилися про початок організації роботи в науково-технічному та освітньому напрямах, зокрема, у сфері блискавкозахисту, академічного обміну між ХПІ та університетами Латвії.

На зустрічі були присутні: ректор НТУ «ХПІ» Євген Сокол, проректор з наукової роботи НТУ «ХПІ» Андрій Марченко, директор науково-дослідного проектно-конструкторського інституту «Молнія» Сергій Буряковський, директор Наукового парку НТУ «ХПІ» Євген Шапран, голова Координаційної ради інновацій транспортної інфраструктури Андрій Смородін.

«Латвія для нас буде тим вікном, яке дозволить вийти на європейський ринок. Наш підрозділ НДПКІ «Молнія» — це дійсно унікальне підприємство, яке займається питаннями електромагнітної сумісності, має хороші можливості, і практично всі його стандарти адаптовані до європейських норм. Думаю, ми повинні почати роботу з цього напряму. Також ми запустили навчальну програму «Інноваційний кампус», яка забезпечує принципово новий підхід до підготовки фахівців із комп’ютерних наук та інформаційних технологій. Таким чином, ми готові взаємодіяти у двох напрямах: науково-практичному і освітньому — з організації спільної роботи вчених, студентів з латвійськими колегами. Щоб процес рухався, потрібна правильна організація, тому Науковий парк ХПІ буде проміжною ланкою між Латвією та університетом», — сказав ректор НТУ «ХПІ» Євген Сокол.

За словами аташе з економічних питань Посольства Латвійської Республіки в Україні Айнарса Межуліса, уряд його країни зацікавлений у розширенні наукових і бізнес партнерів, фінансуванні проектів, зокрема, в сферах біомедицини, IT та інших. «Я зроблю все можливе, щоб створити науково-дослідну платформу між Латвією та Україною. Для цього потрібно знайти точки дотику між вченими ХПІ та Латвії, щоб проводити дослідження або створювати стартапи. На мою думку, можливо залучити Ризький політехнічний інститут, наукові академії, які проводять дослідження з фізики, хімії, IT. Потім — агентства та інших партнерів під конкретне дослідження. Так буде легше рухатися вперед», — зазначив Айнарс Межуліс. Він також розповів про структури, які можуть надати підтримку: інвестиційні агентства, через які йде фінансування європейських програм з нових досліджень; а для розвитку стартапів — залучати «бізнес-янголів» — інвесторів, які бачать перспективу проекту і готові вкладати гроші.

В рамках візиту до харківського Політеху, для представника Посольства Латвійської Республіки в Україні організували екскурсію кампусом вишу, а також до стартап-центру «Spark» і Науково-дослідного проектно-конструкторського інституту «Молнія» ХПІ.