ХПІ увійшов до престижного світового рейтингу з фізичних наук

Британське агентство Times Higher Education в рамках щорічного світового рейтингу дослідницьких університетів THE World University Rankings склало список кращих вишів за кількома гуманітарними і технічними напрямами. НТУ «ХПІ», будучи учасником цього престижного рейтингу — THE WUR-2022, посів місце 1001+ у категорії «фізичні науки». Всього за цим напрямом до переліку потрапили понад 1200 вишів світу, дев’ять з них — українські.

До предметного рейтингу «фізичні науки» входять університети, які займають лідируючі позиції в таких дисциплінах, як: математика і статистика, фізика і астрономія, хімія, геологія, науки про навколишнє середовище, про Землю і море.

Зокрема, від України присутні такі виші:

  • НУ «Львівська політехніка» (місце 601-800),
  • Сумський державний університет (місце 801-1000),
  • Дніпровський національний університет О.Гончара (місце 1001+),
  • Львівський національний університет ім. І.Франка (місце 1001+),
  • НТУ «Харківський політехнічний інститут» (місце 1001+),
  • НТУУ «Київський політехнічний інститут ім. І. Сікорського» (місце 1001+),
  • Київський національний університет ім. Т.Шевченка (місце 1001+),
  • Харківський національний університет ім. В.Н. Каразіна (місце 1001+),
  • Чернівецький національний університет ім. Ю.Федьковича (місце 1001+).

Перші рядки списку займають американські університети: Каліфорнійський університет у Берклі, Каліфорнійський технологічний інститут, Прінстонський університет, Массачусетський технологічний інститут, Стенфордський університет.

Довідка:

Список World University Rankings від британського агентства Times Higher Education — всесвітній рейтинг університетів, який є найбільшим та різноманітним на сьогоднішній день і вважається одним з найавторитетніших у світі, поряд із Шанхайським рейтингом і QS. У таблиці критеріїв оцінювання — 13 показників, які вимірюють ефективність роботи установи в галузі викладання, досліджень, передачі знань і міжнародних перспектив.

Рейтинг THE WUR публікує такі предметні номінації: медицина, природничі науки, фізичні науки, психологія, комп’ютерні науки, мистецтво та гуманітарні науки, бізнес і економіка, освіта, інженерія, право, соціальні науки. Для їх оцінювання використовуються такі ж вивірені показники ефективності, як і для загального рейтингу світових університетів, але вагові метрики відкалібровані для відповідності окремим галузям. Станом на вересень 2021 року нові дані опубліковані для таких напрямів: медицина, природничі науки, фізичні науки, психологія.