Чотири стартапи політехніків — переможці другого етапу відбору CIG R&D LAB

Відбувся півфінал IV сезону освітньо-стипендіальної програми CIG R&D LAB, у якому взяли участь 17 команд НТУ «ХПІ». Молоді вчені та студенти ХПІ онлайн представляли експертам — представникам вишу та Chernovetskyi Investment Group (CIG) — напрацювання своїх стартапів. За результатами пітчів, визначили чотири команди-переможці. Серед них: екологічні проекти, які пропонують вирішити проблеми використання полімерних матеріалів, що важко розкладаються, а також утилізації стоків, що містять сульфатну кислоту. Крім того, розроблено нові методики для конвертації силової установки автомобіля з двигуном внутрішнього згоряння на гібридний силовий привід та представлена ​​ідея створення мобільного застосунку для дітей «Pretty Ukraine». Тепер протягом 10 місяців команди харківських політехніків розвиватимуть свої проекти, щоб у фіналі сезону представити готовий продукт і поборотися за грант на подальший розвиток.

Відбірковий тур освітньо-стипендіальної програми CIG R&D LAB НТУ «ХПІ» відкрив проректор з наукової роботи ХПІ, професор Андрій Марченко. Він подякував від імені ректора вишу Євгена Сокола представникам Chernovetskyi Investment Group за підтримку та мотивацію молодих учених, аспірантів, студентів ХПІ у розвитку інноваційної діяльності університету. «Конкурс студентських стартапів має велику популярність серед політехніків. Студенти, аспіранти, молоді вчені беруть участь у підготовці проектів, щоб продемонструвати свої досягнення та ідеї у розвитку технологій. Сподіваюся на подальшу таку плідну співпрацю із Фондом. Адже наша спільна головна мета — розвиток інноваційної галузі України. Бажаю всім учасникам успіхів!», — зазначив професор Марченко.

За підсумками онлайн пітчей експерти визначили чотири стартапи-переможці:

Біодеградабельні полімери — проект, спрямований на вирішення проблеми переходу з процесів використання полімерних пакувальних матеріалів, що важко розкладаються, які призводять до утворення великої кількості відходів, на екологічно безпечні біодеградабельні полімерні матеріали. Учасники: доцент кафедри технології пластичних мас і біологічно активних полімерів Володимир Лебедєв, завідувач кафедри технології переробки нафти, газу та твердого палива Денис Мірошниченко, студент кафедри технологій жирів та продуктів бродіння Дмитро Савченко, аспірант кафедри технології переробки нафти, газу та твердого палива Чжан Сяобінь.

Pretty Ukraine. Мобільний застосунок для дітей 2—8 років для формування у них цілісної картини світу. Мета проекту — підвищення рівня інформованості про природу, культуру, історію, традиції українського народу та народів європейських країн. Передбачається, що мобільна програма міститиме графічну та інформаційну складову з елементами доповненої реальності. Також у ньому планується розробити систему реєстрації та інтерактивні тематичні пізнавальні ігри для відвідувачів. Учасники – представники кафедри геометричного моделювання і комп’ютерної графіки ХПІ – доценти Дар’я Воронцова та Андрій Дашкевич, студенти Владислав Тягло та Віталій Власенко.

HEV KIT. Мета — розробка сукупності методик для конвертації силової установки автомобіля з двигуном внутрішнього згоряння на гібридний силовий привід. Учасники: представники кафедри двигунів внутрішнього згоряння – завідувач Олександр Осетров, аспірант Микита Міщенко, молодший науковий співробітник Богдан Чучуменко, студент Олександр Мирошник; завідувач кафедри автоматизованих електромеханічних систем Богдан Воробйов.

TER-SAS – проект вирішує проблему утилізації стоків, що містять сульфатну кислоту. Учасники: завідувач та аспірантка кафедри технічної електрохімії Геннадій Тульський та Кристина Кравченко.

Як зазначили представники Фонду, обрані стартапи є найбільш трендовими та перспективними. Вони побажали командам-фіналістам ХПІ натхнення та успіху у подальшій роботі над проектами, а також перемоги у фіналі.

Протягом десяти місяців команди розвиватимуть свої стартапи, отримуватимуть щомісячну стипендію, менторську підтримку та консультації від експертів із різних сфер. У фіналі сезону вони повинні презентувати готові продукти, результати формування бізнес-ідеї та підготовки стартапу до виходу на ринок. Члени комісії визначать одну чи кілька команд із найпрогресивнішими результатами, які отримають грант для подальшої роботи.

Куратор програми CIG R&D Lab від НТУ «ХПІ» — Руслан Кривобок. За його словами, кількість стартапів політехніків та їхня якість зростає щороку.

Довідка:

CIG R&D LAB — освітньо-стипендіальна програма Chernovetskyi Investment Group, метою якої є мотивація студентів, аспірантів, молодих вчених вищих навчальних закладів до проведення розробок, навичок комерціалізації ідей, вироблення механізмів реалізації інноваційних проектів.

Проект CIG R&D Lab реалізується в рамках меморандуму між НТУ «ХПІ» та CIG, який підписаний у серпні 2018 року.

Переможцями сезону 2021 року освітньо-стипендіальної програми CIG R&D LAB від Chernovetskyi Investment Group (CIG) стали стартапи політехніків WeLight та Opty team. Перший проект реалізує бездротову технологію передачі енергії на великі відстані з малими втратами. Другий — спрямований на боротьбу з коронавірусною інфекцією шляхом розробки генератора озону для знезараження поверхонь та об’єктів. Автори цих стартапів – студенти та викладачі кафедри промислової та біомедичної електроніки, хімічної техніки та промислової екології, фізичного виховання ХПІ.

Chernovetskyi Investment Group (CIG) — одна з найбільших інвестиційних компаній на ринку Східної Європи, була заснована у 2013 році. Докладніше: http://cig.vc/