Патонівська школа в ХПІ — Пам’яті легендарного вченого

У Науково-технічній бібліотеці НТУ «ХПІ» відбувся другий науковий семінар «Патонівська школа та науково-технічний прогрес», присвячений пам’яті видатного вченого та організатора науки Бориса Євгеновича Патона. Серед гостей заходу — викладачі та студенти кафедри зварювання НТУ «ХПІ» та Харківського машинобудівного коледжу, представники навчальних, наукових та громадських організацій. Вони заслухали доповідь про знамениту людину, а також переглянули тематичну виставку, головним експонатом якої став портрет Бориса Патона, який створила харківська художниця Антоніна Анорічева-Єрьомка.

Спікером заходу був один із його організаторів, аспірант кафедри зварювання НТУ «ХПІ», вчений секретар Академії військово-історичних наук та козацтва (АВІНК) Павло Ситников. Він презентував доповідь про життєвий шлях Бориса Євгеновича Патона та його батька — Євгена Оскаровича, про значення їхньої творчої спадщини, навів архівні матеріали та спогади відомих учених-зварників. Крім того, доповідач зазначив, що кафедра зварювання харківського Політеху, відкрита у 2010 році, була заснована за підтримки Б.Є. Патона.

Потім Павло Ситников від імені Президії АВІНК вручив нагороди та грамоти учасникам семінару, які сприяли його організації. Серед них: Заслужений діяч мистецтв України, доцент кафедри монументального живопису Харківської державної академії дизайну та мистецтв Антоніна Анорічева-Єрьомка — нагороджена відзнакою «За служіння мистецтву»; колектив Науково-технічної бібліотеки та студенти ХПІ Олег Овчаренко та Артем Ерпульов, начальник лабораторно-дослідницького комплексу зварювання та металознавства Харківського машинобудівного коледжу Анатолій Головня — грамотами АВІНК.

На завершення заходу було відкрито виставку наукових праць, друкованих видань, пам’ятних медалей та відзнак, пов’язаних з діяльністю родини Патонів.

Організатори — кафедра зварювання НТУ «ХПІ», Академія військово-історичних наук та козацтва (АВІНК), Харківська філія «Товариства зварників України». Захід відбувся 9 грудня 2021 року.

Довідка:

Борис Євгенович Патон народився 27 листопада 1918 року у Києві в родині відомого вченого-мостобудівника, а згодом легендарного засновника всесвітньо відомої патонівської школи, академіка ВУАН Євгена Оскаровича Патона (1870 – 1953).

1941 року закінчив Київський політехнічний інститут за спеціальністю інженера-електрика. 1945 року захистив кандидатську дисертацію, а 1952-го — докторську. З 1953 по 2020 рік був директором Інституту електрозварювання ім. Є.О. Патона НАН України, а у 1962-2020 рр. — Президентом Національної академії наук України. Б.Є. Патон — автор та співавтор понад 1000 наукових публікацій, 400 патентів та 20 монографій.

«За самовіддане служіння науці, видатні досягнення в галузі зварювання та спеціальної електрометалургії, що сприяли визнанню та утвердженню авторитету вітчизняної науки у світі» першим був удостоєний звання Героя України, відзначений численними орденами, медалями та преміями.

Вчений помер 19 серпня 2020 р. на 102-му році життя, похований у Києві.