ХПІ уклав договір із IT-компанією, що розробляє мобільні платформи

НТУ «Харківський політехнічний інститут» уклав договір із компанією MobiDev. Передбачається співпраця за напрямом навчальної, науково-дослідної роботи для закріплення у студентів теоретичних знань та їх практичного застосування на виробництві, обмін досвідом з метою покращення якості підготовки IT-фахівців. Документ підписали ректор Євген Сокол та президент компанії Олексій Островерхий.

«Галузь IT розвивається динамічно і тому, безумовно, потрібні відповідні корективи у навчальних планах та програмах. Я сподіваюся, що наша співпраця буде плідною. Ви відслідковуєте зміни тенденцій, і вони обов’язково мають потрапляти своєчасно до освітнього процесу. Це важливо для обох сторін: ми зацікавлені в тому, щоб наші студенти отримували сучасні знання, а ви, щоб вони приходили в компанію, маючи хороший багаж, і приносили прибуток. Будемо в цьому напрямі рухатись уперед!», — сказав ректор НТУ «ХПІ» Євген Сокол.

Серед основних сфер співпраці ХПІ та компанії MobiDev: підвищення кваліфікації та стажування науково-педагогічних та інженерно-технічних співробітників; організація стажувань та практик для студентів ХПІ; проведення спільних наукових та науково-технічних конференцій, симпозіумів, семінарів та інших заходів; співробітництво у науково-дослідній та конструкторсько-технологічній роботі; сприяння організації спільних науково-дослідних лабораторій та експериментально-виробничих ділянок; проведення лекцій, семінарів та навчання за участю фахівців сторін; участь у формуванні тем курсових, дипломних та кваліфікаційних робіт та інше.

Президент компанії MobiDev Олексій Островерхий підкреслив, що MobiDev готова, зокрема, активно підтримувати та брати участь у проекті ХПІ «Інноваційний кампус»: «Це справді класно, насамперед, для студентів та системи освіти, і для нас, як представників широкого IT-бізнесу. Він дозволяє поєднати академічний та комерційний світ, дати можливість хлопцям та дівчатам навчатися з лідерами компаній, отримувати реальний досвід та робити проекти, близькі до тих, з якими вони зіткнуться у реальному житті. Я хочу вам подякувати за такі ініціативи. Те, що українська освіта рухається у цьому напрямі, — правильно і дуже добре. І ми раді в цьому брати участь!».

Довідка:

Підписання договору відбулось 23 грудня 2021 року. У заході також взяли участь: Максим Закаблук та Олена Лоєнко — Project Coordinator у Kharkiv IT Cluster, доцент кафедри програмної інженерії та інформаційних технологій управління НТУ «ХПІ», директор Інноваційного кампуса НТУ «ХПІ» Володимир Сокол, доцент кафедри програмної інженерії та інформаційних технологій управління НТУ «ХПІ» Марія Білова.

Innovation Campus — інноваційна освітня програма, розроблена командою українських IT-фахівців у співпраці з НТУ «ХПІ». Концепція програми — перехід від декларативної схеми навчання, основою якої є здобуття знань, до проектної схеми, спрямованої на набуття практичних навичок створення продуктів та систем. Це нова система навчання, що забезпечує бакалаврську підготовку високого міжнародного рівня.

Програма розрахована на 4 роки. Після першого року навчання у ХПІ (вступ до спеціальності, вивчення фундаментальних дисциплін) студенти проходять конкурсний відбір (4-тижневий марафон), щоб стати учасником програми проектного навчання (2-3-й рік навчання), заснованого на принципах гейміфікації та peer-to-peer (співпраця на рівних). Четвертий рік відведено для поглибленого вивчення предметів, практики та дипломної роботи у НТУ «ХПІ».

Серед завдань, які виконують учасники Інноваційного кампусу, є «практичні блоки», підготовлені фірмами-партнерами ХПІ (на сьогоднішній день це Sigma Software, NIX, GlobalLogic, Mobidev). Вони максимально наближені до того, що виконують співробітники під час своєї інженерної роботи. Серед представлених тем — PHP, Java, NET, Python for Data Science, Ruby on Rails.

Докладніше про програму: http://www.kpi.kharkov.ua/ukr/2021/09/08/campus-hpi-2021/

MobiDev — компанія-розробник програмних продуктів для мобільних платформ iOS та Android, кросплатформових мобільних продуктів та високорівневих Web рішень. Офіси компанії розташовані у США та Німеччині, а центри розробок — у Харкові, Маріуполі, Миколаєві та Чернівцях.