Викладачі ХПІ проходять інтенсив зі створення стартапів

У стартап-центрі SPARK НТУ «ХПІ» стартувала школа-семінар «Стартап-інтенсив для викладачів». Учасники програми — понад дев’яносто представників різних кафедр харківського Політеху. Протягом місяця вони прослухають лекції від експертів у галузі підприємництва та розвитку проєктів, які розкажуть про побудову команди та бізнесу, маркетинг, як презентувати себе і свою ідею, та багато іншого. Відкриття курсу відбулося за участю ректора НТУ «ХПІ» Євгена Сокола, команди стартап-центру «SPARK», засновників кількох стартапів, які були розроблені у ХПІ та успішно реалізуються.

«Створення стартапів та RnD центрів — це сучасні способи організації наукової роботи та зв’язку між бізнесом, наукою та освітою. На жаль, у нашій країні вони поки що лише починають розвиватися. Я дуже вдячний за вашу ініціативу приєднатись до стартап-руху. Це дуже цікава форма, аналогів якої не було у нас в країні, бо мета стартапу — не лише створити новий продукт, реалізувати інноваційну ідею, комерціалізувати інтелектуальну власність, а й побудувати бізнес на цьому. Я хотів би, щоб кожен з вас, хто почав цей шлях, мав бажання і розумів, що це цікаво. Безумовно, технологічні стартапи — річ непроста, але це те, що досягає успіху. Бажаю всім вам удачі! — звернувся до учасників ректор НТУ «ХПІ», професор Євген Сокол.

Перша лекція школи-семінару була присвячена темі стартапів. Спікерами стали керівники проектів ICardy, Elomia, Weldtogether, Space Ceramics, які розповіли про свій досвід створення та реалізації ідей. Усі охочі могли поставити запитання промовцям.

Протягом місяця учасники програми прослухають курс, присвячений створенню команди стартапу, розподілу ролей та внутрішній комунікації, побудові бізнесу, визначенню цінності продукту, дослідженню ринку та конкурентів, фінансовій грамотності, майстерності презентації (пітчингу) та іншим питанням.

Організатори школи-семінару зазначають, що головна мета — обмін практичним досвідом, вирішення проблем стартап-руху, навчання найважливішим аспектам організації команди проєкту, впровадження ідеї та її комерціалізації.

На завершення першої зустрічі з презентацією виступила керівник стартап-центру SPARK НТУ «ХПІ» Наталія Шматько. Вона розповіла про можливості Центру, його команду та партнерів.

Довідка:

Лектори школи-семінару «Стартап-інтенсив для викладачів»: Роман Томашевський — СЕО ICardy, директор Навчально-наукового інституту енергетики, електроніки та електромеханіки ХПІ; Антон Шкоропатенко — CEO UNIT.City у Харкові; Владислав Сокол — СЕО IT компанії Академія Смарт; Катерина Золотарьова — засновниця бутік-школи англійської мови «English 4 Leaders», коуч, викладач, перекладач англійської мови, проводить міжнародні освітні тренінги та семінари у країнах Євросоюзу та Україні; Вадим Роговський — PhD, експерт та член журі Ukrainian Startup Fund, експерт у Startup.Network, засновник Startup School, ментор Chernovetskyi Investment Group Seedstars, exCEO стартап інкубатора WannaBiz; Вячеслав Шатілло — PhD technical, засновник та директор Консалтингової Компанії «ТОР», практикуючий бізнес-консультант та бізнес-тренер, віце-президент «Асамблеї ділових кіл України»; представники UNIT.City у Києві.

Фінал проєкту заплановано на початок березня 2022 року.