«Чарівний камертон» харківського Політеху. Підсумки

У Палаці студентів НТУ «ХПІ» відбувся VII Міжнародний фестиваль-конкурс інструментального мистецтва «Чарівний камертон». Цього року музиканти змагалися в три тури, у фінал пройшли десять колективів. Серед новацій сезону ― присудження Гран-прі у трьох номінаціях: ансамбль великої форми, естрадний ансамбль та ансамбль малої форми. Переможцями у двох номінаціях стали народні колективи Палацу студентів ХПІ: Ансамбль скрипалів «Експромт» та SM Band. Ще один Гран-прі виборов інструментальний ансамбль Дитячої музичної школи №6 імені М.В. Лисенка (Арина Ковтун, Дмитро Білоконь, Харків).

«Незабутні враження залишили концертні виступи членів журі, що обрамляли святковий Гала-концерт. «Іспанський танок» Мирослава Скорика у виконанні голови журі Заслуженої артистки України Лілії Гратило (м. Львів) та Єлизавети Авочарової (м. Харків) на початку програми, та всесвітньо відомий «Make me mamory» у виконанні Юрія Касьяніча (м. Гамбург, Німеччина) наприкінці, зв’язали музичною аркою різноманітні концертні номери учасників третього туру», — розповідає авторка та художня керівниця Міжнародного фестивалю Наталія Чистякова.

За словами Наталії Чистякової, ще однією новацією цьогорічного фестивального марафону стала Школа-семінар «Інструментальне мистецтво у пластах суспільного музикування», що складається з лекцій, майстер-класів та практикумів. Основну частину цих методичних івентів провели керівники колективів Палацу студентів ХПІ: кандидат педагогічних наук Георгій Зуб та кандидатка мистецтвознавства, членкиня Національної всеукраїнської музичної спілки Наталія Чистякова. «Перший етап освітньо-мистецького проекту пройдено успішно, ― говорить Наталія, ― далі буде …».

VII Міжнародний фестиваль-конкурс інструментального мистецтва «Чарівний камертон 2022» відбувся під патронатом ректора НТУ «ХПІ» професора Євгена Сокола та Профкому студентів вишу.

Довідка:

Фестиваль-конкурс інструментального мистецтва дітей та молоді «Чарівний камертон» стартував у 2010 році. За роки існування в ньому взяли участь більше двохсот інструментальних колективів і ансамблів з Мексики, Німеччини, Швеції, а також України (Львівської, Дніпропетровської, Донецької, Запорізької, Харківської областей та ін.).

Окремим напрямом фестивалю «Чарівний камертон» є концертно-просвітницькі заходи. Головна мета проєкту — поєднання різних за віком і музичною освітою виконавців у реалізації різноманітних за тематикою концертних програм.