ХПІ веде роботу по створенню координаційних центрів у центральній та західній Україні

Ректор НТУ «ХПІ» професор Євген Сокол розповів про важливі кроки, зроблені для відновлення освітньої діяльності університету. 

«Шановні політехніки!

Хоча наразі освітня діяльність університету призупинена, ми продовжуємо шукати можливості працювати та навчатися в умовах бойових дій, у яких ми вимушено опинилися. Крок за кроком ми намагаємось стабілізувати ситуацію, розробляючи адаптивні сценарії налагодження навчального процесу.

Розуміємо, що багато хто з вас зараз перебуває в різних куточках України, а також у зарубіжних країнах. Усім нам дуже важко, оскільки війна застала зненацька. Мало хто був готовий до такого ходу подій, у більшості є тільки найнеобхідніші речі. І в такій ситуації може здатися, що освітній процес неможливий. Але не треба піддаватися негативним настроям.

Нині головним завданням є налагодження комунікації,  і, незважаючи на війну, нам вдалося зробити дуже багато для вирішення цього питання. Так, адміністратори інформаційно-обчислювального центру продовжують підтримувати стабільну роботу веб-ресурсів та баз даних університету, а вся критична інформація перенесена до хмарних сховищ, а отже робота баз даних, репозитарію бібліотеки та інших електронних ресурсів продовжиться попри все.

Крім того, Політех зміг організувати роботу бухгалтерії та відділу кадрів, що дозволило продовжити здійснювати нарахування та виплати, зокрема, академічній стипендії здобувачам та заробітної плати працівникам університету. Незважаючи на те, що виплати соціальної стипендії поки що неможливі через відсутність відповідного фінансування, керівництво університету робить все можливе та неможливе, щоб у максимально короткі терміни зробити ці виплати.

Було налагоджено дистанційну роботу ректорату та дирекцій університету, а також комунікаційні канали з навчально-професорським складом, співробітниками університету та здобувачами. І хоча основним комунікаційним каналом залишається корпоративна мережа Office 365, ми забезпечили альтернативні комунікаційні шляхи, створили телеграм-паблік та чат для співробітників і студентів нашого університету. Було проведено опитування щодо територіального місцезнаходження та технічного забезпечення співробітників та здобувачів ХПІ. Аналіз отриманих результатів став ще одним кроком до адаптації та відновлення освітнього процесу в умовах, у яких ми з вами опинилися.

Університет веде роботу щодо створення тимчасових координаційних центрів НТУ «ХПІ» у центральній та західній Україні. Все це є важливими кроками до відновлення роботи університету. Сподіваємось, що 28 березня ми зможемо відновити освітній процес у дистанційному режимі, налагодити виконання завдань та індивідуальних консультацій.

Адже дуже важливо, щоб жоден із вас не втратив час: слухачі четвертого та шостого курсів змогли завершити навчання та здобути дипломи, а студенти молодших курсів успішно закінчити семестри та бути переведені на наступний рік. Сподіваємось на ваше розуміння та підтримку, адже, незважаючи на всі випробування, що випали на нашу долю, ми залишаємося єдиною родиною харківських політехніків. А, отже,  маємо об’єднатися ще міцніше та працювати заради України та нашої перемоги!»

 

Ректор НТУ «ХПІ»                                                                                                                   Євген Сокол