Почесному ректору ХПІ Леоніду Товажнянському — 89 років

26 квітня 2022 року свій 89-річний День народження відзначає Почесний громадянин Харкова, член-кореспондент Національної академії наук України, Заслужений діяч науки та техніки України, лауреат Державної премії України в галузі науки та техніки, доктор технічних наук, Почесний ректор НТУ «ХПІ», голова Вченої ради університету, професор Леонід Товажнянський.

Багатотисячний колектив харківського Політеху щиро вітає Леоніда Леонідовича з цим святом та бажає міцного здоров’я, творчої наснаги, невичерпної енергії, миру та добробуту! 

Шановний Леоніду Леонідовичу!

Ми знаємо Вас як справжнього патріота рідного університету. Майже все своє життя Ви присвятили служінню вітчизняній науці та вищій освіті. Своєю щоденною самовідданою працею Ви примножуєте здобутки Харківського політеху,  який сьогодні займає провідні місця у світових освітянських рейтингах. Ми цінуємо Ваш значний внесок в історію успіхів ХПІ. Багато поколінь студентів, аспірантів та викладачів нашого університету щиро вдячні Вам за найвищий професіоналізм, безмежну відданість справі, життєву мудрість та справедливість у вихованні технічної еліти України та зарубіжжя. У своїй роботі Ви постійно керуєтеся, в першу чергу, загальнолюдськими моральними рисами та якостями. Ваш багатий життєвий і професійний досвід, почуття відповідальності завжди спрямовані на розвиток і процвітання НТУ «ХПІ».

Нехай Ваше серце зігрівається любов’ю та турботою близьких. Хай вдома панують мир та затишок, а на життєвому шляху зустрічаються добрі люди, які допомагатимуть реалізовувати плани та втілювати мрії!

Довідка:

Леонід Леонідович Товажнянський народився 26 квітня 1933 р. в м. Слов’янськ Донецької області. Закінчив з відзнакою середню школу № 15 і Слов’янський хіміко-технологічний технікум. У 1954 р. вступив до ХПІ на кафедру машин та апаратів хімічних виробництв. У 1959 р. закінчив інститут з відзнакою та почав працювати на кафедрі. У 1961 р. вступив до аспірантури. Після успішного захисту кандидатської дисертації в 1969 р. отримав вчене звання доцента. У 1970 р. призначений проректором ХПІ. З 1977 р. завідував кафедрою загальної хімічної технології процесів і апаратів (з 2005 р. – кафедра технологій, процесів та апаратів). Після захисту в 1988 р. докторської дисертації отримав вчене звання професора. З 1995 р. обіймав посаду директора Центру енергозберігаючих інтегрованих технологій ХДПУ, створеного за підтримки Британської Ради. У 1999–2015 рр. був ректором ХДПУ (з 2000 р. – Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут»).

Професор Л. Л. Товажнянський є засновником і керівником вітчизняної наукової школи з теоретичних і експериментальних досліджень кінетики, тепло- і масообміну в хімічних каталітичних процесах, моделювання, розрахунків та конструювання реакторів для промислових виробництв синтезу аміаку, метанолу, концентрованої азотної кислоти, продуктів нафтохімії та теоретичного забезпечення методів інтеграції процесів для підвищення енергоефективності хіміко-технологічних систем у хімічних, коксохімічних, харчових та інших виробництвах. Під його керівництвом на заводі «Павлоградхіммаш» створена автоматизована система проектування пластинчастих теплообмінних апаратів для систем тепло- і гарячого водопостачання харчової і цукрової промисловості; створена і впроваджена унікальна конструкція спеціального пластинчастого теплообмінника для колон синтезу аміаку, яка не має аналогів у світі; спроектовані модульні теплоустановки для систем теплопостачання. За проектом, який створили вчені НТУ «ХПІ» школи професора Л. Л. Товажнянського спільно зі шведською фірмою «Альфа Лаваль», було виготовлено і встановлено у 18 областях України понад 2500 теплопунктів. У 1995 р. з його ініціативи в ХПІ створений Центр енергозберігаючих інтегрованих технологій, дослідження в якому проводяться спільно з вченими Великої Британії, Росії, Бельгії, Франції, Румунії та Чехії.

У рейтингу вчених проекту «Бібліометрика української науки», в якій ранжування виконується за h-індексом системи Google Scholar, бібліометричний профіль професора Л. Л. Товажнянського займає 7 місце серед учених України, які ведуть дослідження в галузі «Технічні науки». Його публікації активно вивчають, про що свідчить високий рівень цитування.

Професор Л. Л. Товажнянський приділяв велику увагу популяризації наукових розробок університету. Це сприяло тому, що вченим НТУ «ХПІ» протягом десяти років було присуджено 12 Державних премій України в галузі науки і техніки. З початку 90-х рр. Л. Л. Товажнянський займається проблемою впровадження дистанційного навчання в НТУ «ХПІ», є віце-президентом навчально-науково-виробничого комплексу «Академія дистанційної освіти», ініціатором розробки принципово нових навчальних планів університету в межах концепції ЮНЕСКО про безперервне навчання, в 2005 р. підписав Magna Charta Universitatum. З шести діючих ЗВО, які були засновані як філії ХПІ, він особисто брав участь у створенні Сумського державного університету і Кременчуцького політехнічного інституту. Велику увагу Л. Л. Товажнянський надавав зміцненню матеріально-технічної бази НТУ «ХПІ». Він брав участь у проектуванні та будівництві двох навчальних корпусів, Палацу спорту, спортивної бази в м. Алушта, науково-дослідницького комплексу інституту «Молнія». У 2004 р. професор Л. Л. Товажнянський ініціював будівництво фундаментальної бібліотеки НТУ «ХПІ» на 2 млн. томів, яку було введено в дію в 2012 р. Автор 620 наукових робіт, серед яких: 315 статей, 23 монографії, 74 підручники та навчальні посібники, 22 авторських свідоцтва та патенти на винаходи, понад 150 доповідей. Підготував шість докторів та 18 кандидатів технічних наук.

Заслуги відомого вченого, талановитого педагога, видатного організатора вищої освіти в Україні відзначені орденом «Знак Пошани» і орденами князя Ярослава Мудрого IV та V ступенів, багатьма іншими нагородами, він обраний Почесним доктором Мішкольцського (Угорщина), Петрошанського (Румунія) університетів, Почесним громадянином Харкова.

З 2015 року професор Л. Л. Товажнянський працює радником ректора і обраний головою Вченої ради НТУ «ХПІ», яка забезпечує законодавче підгрунтя для багатогранної діяльності університету.