Викладачу ХПІ присвоєно орден «За мужність»

Професора кафедри автомобіле- і тракторобудування НТУ «ХПІ», генерального директора Харківського державного авіаційного виробничого підприємства Олександра Кривоконя нагороджено орденом «За мужність» III ступеня.

Відповідний указ №311/2022 опубліковано на сайті Президента України. Нагороду надали «За особисту мужність, виявлену під час виконання службових обов’язків, самовіддане служіння Українському народові».

Вітаємо викладача ХПІ та бажаємо йому сил та здоров’я!

Слава Україні!  Віримо в ЗСУ та нашу перемогу!

Довідка:

Олександр Григорович Кривоконь – доктор історичних наук, кандидат філософських наук, заслужений працівник промисловості України.

Народився 12 грудня 1965 року в м. Яготин Київської області. У 1984 році був призваний до лав Радянської Армії, служив у Афганістані. Після демобілізації (1986 р.) працював слюсарем-монтажником на “Київському заводі дорожнього машинобудування”, одночасно навчаючись на підготовчому відділенні Київського державного університету ім. Т.Г. Шевченка. З 1987 року – студент юридичного факультету цього вишу, в 1993 році закінчив навчання та отримав диплом спеціаліста з правознавства.

Працював на різних державних та комерційних підприємствах України. Зокрема: на заводі ім.В.О.Малишева, ВО «Південний машинобудівний завод ім.О.М.Макарова», ТОВ «Дніпрокран», Corum Group, ВАТ «Харківський тракторний завод ім. С. Орджонікідзе». У 2017 році був призначений директором ХАЗу, потім став керівником ДП «Антонов», у 2021 році обійняв посаду генерального директора ХДАВП.

З 2010 року за сумісництвом працює доцентом кафедри автомобіле- та тракторобудування Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут», м. Харків. Закінчив докторантуру за спеціальністю «Історія науки і техніки», тема докторської дисертації «Розвиток тракторобудування в Україні в контексті світового прогресу». Має більше 40 наукових публікацій, випустив одну монографію та три історико-фалеристичних видання.

ХДАВП засновано у 1926 році. Підприємство випускало пасажирські, транспортні, військові літаки, пізніше було перепрофільовано під крилаті ракети.