Вчені ХПІ — учасники Міжнародної конференції з інформатики

Харківський Політех став одним з організаторів IX міжнародної науково-технічної конференції «Інформатика, управління та штучний інтелект» (ІУШІ–2022). Вона відбулася в онлайн форматі 11-13 травня, об’єднавши понад двохсот сорока вчених з України, Азербайджану, Боснії і Герцеговини. Програмний комітет наукового форуму очолив проректор з науково-педагогічної роботи ХПІ, професор Магомедємін Гасанов.

До комітету конференції також увійшли: ректор Донбаської державної машинобудівної академії (ДДМА, Краматорськ), професор Віктор Ковальов, завідувач кафедри комп’ютерної інженерії та програмування НТУ «ХПІ», професор Олександр Заковоротний, завідувач кафедри комп’ютеризованих мехатронних систем, інструментів і технологій ДДМА, професор Яна Васильченко. Пленарне і секційні засідання пройшли українською та англійською мовами.

ІУШІ–2022 зібрала учасників з тридцяти семи університетів і наукових організацій Сараєво, Баку, Харкова, Краматорська, Києва, Дніпра, Тернополя, Чернігова. Було представлено 127 доповідей з шести секцій. Учені ХПІ разом з колегами з ДДМА (Магомедємін Гасанов, Олександр Клочко, Віктор Ковальов, Євген Мироненко, Галина Клименко, Яна Васильченко, Максим Шаповалов) виступили з доповіддю, присвяченою питанням іраціонального контактування швидкісних циліндричних зубчастих коліс. Тематика наукових досліджень професора НТУ «ХПІ» Олександра Заковоротного і аспіранта Політеху Артема Харченка стосувалася розробки нечіткої системи контролю критичної швидкості руху дизель-потягу.

Як повідомляють організатори, конференція ІУШІ–2022 стала чудовою можливістю для учасників дізнатися щось нове у напрямку сучасних технологій, поділитися власним досвідом. Вони відзначають, що, незважаючи на військове становище в Україні, кількість учасників форуму збільшилася порівняно з минулим роком.

Довідка:

На конференції «Інформатика, управління та штучний інтелект–2022» працювали шість секцій: «Застосування обчислювальних засобів на транспорті, у медицині і техніці»; «Моделювання і оптимізація складних систем»; «Інформатика та управління при випробуванні та сертифікації озброєння та військової техніки»; «Інформаційні технології. Програмні засоби та застосунки»; «Проблемні питання розробки сучасного інформаційного забезпечення зразків озброєння та військової техніки»; «Захист інформації та кібербезпека».

Організатори конференції – Міністерство освіти і науки України, Міністерство освіти Азербайджанської республіки, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» та Донбаська державна машинобудівна академія. ІУШІ проводилася за сприянням Європейського Союзу у рамках виконання гранту Erasmus+ КА2 «dComFra – Digital competence framework for Ukrainian teachers and other citizens».

Конференція «Інформатика, управління та штучний інтелект» заснована у 2014 році. Її перші організатори ― НТУ «ХПІ», кафедра обчислювальної техніки і програмування вузу.

Вона починалася, як внутрішньовузівська конференція, орієнтована на студентів, магістрів і аспірантів ХПІ. Спрямованість конференції, пов’язана з інформаційними технологіями, управлінням складними технічними системами, математичним моделюванням і штучним інтелектом, привернула увагу вчених України і країн СНД. Завдяки цьому, починаючи з 2015 року, конференція становиться вже Всеукраїнською, а з 2016 року – міжнародною.