Експерт ХПІ презентував новий проект для модернізації IT освіти

Директор Навчально-наукового інституту комп’ютерного моделювання, прикладної фізики та математики НТУ «ХПІ» Олексій Ларін став експертом освітньої ІТ-конференції «Synergy. IT Business & IT Education: New Horizons». Він презентував проект, розроблений ХПІ спільно з іншими вишами та Kharkiv IT Cluster: «Сертифікація IT-дисциплін, як приклад збереження формальної освіти та способи її підтримки з боку бізнесу». Загалом учасниками онлайн заходу стали понад п’ятсот представників бізнесу, влади, освіти та науки з України та з-за кордону. Вони обговорили розвиток ІТ-освіти, поділилися лайфхаками для підлітків, обмінялися досвідом розвитку неформальної та корпоративної освіти та співробітництва між університетами.

«Цей проект є механізмом постійної підтримки актуальності технічних курсів. Будь-яку дисципліну технічного спрямування, яку викладають в університеті, постійно потрібно переглядати у кооперації з бізнесом. Презентована ​​програма спрямована на те, щоб надати повноцінну можливість для системної модифікації курсу, взаємодії університетського середовища, формальної освіти з бізнесом для якісного навчання в цьому напрямі. У нас багато прогнозів, ідей, які ми хотіли б масштабувати», — зазначив директор Навчально-наукового інституту комп’ютерного моделювання, прикладної фізики та математики НТУ «ХПІ» Олексій Ларін.

Мета проекту «Сертифікація IT-дисциплін, як приклад збереження формальної освіти та способи її підтримки з боку бізнесу» — збільшення кількості студентів, які вивчають якісні, сертифіковані IT-дисципліни.

Для реалізації проекту створено систему перегляду змісту дисциплін/курсів професійної ІТ-підготовки у вишах та коледжах. Це сприятиме зменшенню часу на адаптацію молодих ІТ-фахівців до першого робочого місця, а також формуванню пула викладачів, які здатні готувати якісні дисципліни. Як результат — встановлення довіри між вишем та індустрією.

Таким чином, будуть створені професійні стандарти ІТ-індустрії та системи постійної їх актуалізації, бази знань та проектів за спеціальностями ІТ галузі, визначено технології, зокрема їх освітній компонент, які не викладаються у вишах, але потрібні для кваліфікованого фахівця. Також реалізовуватимуться спільні проекти університетів та IT-компаній.

Повний виступ директора Навчально-наукового інституту комп’ютерного моделювання, прикладної фізики та математики НТУ «ХПІ» Олексія Ларіна можна переглянути за посиланням.

Довідка:

До складу «малої робочої групи» проекту «Сертифікація IT-дисциплін, як приклад збереження формальної освіти та способи її підтримки з боку бізнесу» увійшли, крім НТУ «ХПІ», представники НАУ ім. М.Є. Жуковського «ХАІ», ХНУ ім. В.Н. Каразіна, ХТУ «ШАГ», ХНУ ім. С. Кузнеця, координатор — Харківський IT Кластер.

Освітня IT-конференція Synergy. IT Business & IT Education — найбільша в Україні профільна конференція, яка стартувала у 2014 році, збирає на єдиній платформі всіх національних стейкхолдерів сфери IT-освіти для обміну досвідом, створення сприятливих умов розвитку індустрії та визначення її пріоритетних векторів.

За дев’ять років свого існування майданчик Synergy об’єднав понад 10 тис. учасників та близько 250 провідних спікерів IT-бізнесу, влади, освіти та науки. Synergy — це десятки успішних кейсів, колаборації провідних IT-компаній та вишів, найкращі практики корпоративної IT-освіти, доповіді спікерів, панельні дискусії, презентації стартапів та освітніх проектів. У 2022 році конференція відбулася 24 червня.

За матеріалами сайту https://itukraine.org.ua/it-educational-conference-synergy-2022-united-more-than-500-participants-online.html