ХПІ розпочав співпрацю з інститутом фармакології Польщі

Делегація НТУ “ХПІ” відвідала Інститут фармакології ім. Й. Майа Польської академії наук (м. Краків), який спеціалізується на сфері нейро- та психофармакології. У рамках візиту відбулося підписання Меморандуму про співпрацю між українським та польським вишами, який передбачає реалізацію спільних науково-дослідних проектів, публікацій, спільних освітніх програм та програм обміну, участь у наукових заходах.

Також, під час переговорів представники Національного технічного університету «ХПІ» – завідувач кафедри загальної фармації Ігор Грубник та доцентка кафедри Юлія Юдіна – презентували наукові досягнення вишу у сфері медицини та фармації. Зокрема, польських колег зацікавили дослідження харківських політехніків у галузі розробки лікарських засобів, нових методів аналізу, телемедицини та програмного забезпечення лабораторних приладів.

За підсумками візиту,  директор Інституту фармакології ім. Й. Майа Малгожата Філіп висловила подяку українським колегам. Вона наголосила, що з оптимізмом дивиться на підписаний договір про співпрацю між вишами, а також розраховує на подальшу спільну роботу українських та польських науковців.

 

Довідка:

Інститут фармакології Польської академії наук у Кракові, заснований у 1974 році, є одним із провідних наукових підрозділів у Польщі. Його наукові дослідження зосереджені на розладах нервової системи та пошуку нових біологічно активних речовин, що діють на центральну нервову систему, та можуть бути використані у лікуванні неврологічних та психіатричних станів.

Дослідницькі пріоритети інституту фармакології: депресія, шизофренія, хронічний біль, лікарські та природні речовини та залежність, тривожність, посттравматичний стресовий розлад, нейродегенеративні та імуноендокринні процеси та фітохімія. Наукова діяльність Інституту сприяє пошуку інноваційних терапевтичних стратегій та біомаркерів окремих патологічних процесів у центральній нервовій системі за допомогою геноміки, протеоміки та транскриптоміки.