Відновлення української економіки: ХПІ підписав Меморандум із великим виробником енергетичного обладнання

У НТУ «ХПІ» відбулася розширена нарада представників приватного акціонерного товариства «Турбогаз» та університету, де обговорювалися питання кооперації бізнесу та науки. Це стало наслідком договору про співпрацю, укладеного між харківським Політехом та промисловим підприємством. Документ передбачає спільну роботу ХПІ та ПрАТ «Турбогаз» для створення та впровадження нових інноваційних технологій та конструкцій, відновлення економіки України, її повоєнного розвитку. Основні напрямки співробітництва – енергетична галузь, IT, дослідження динаміки машин та напружено-деформованого стану їх елементів, нафтогазова галузь, матеріалознавство, транспорт та інші, а також підготовка спеціалістів для підприємства. Підписання Меморандуму відбулося з ініціативи та під головуванням ректора університету професора Євгена Сокола, керівників навчальних та наукових підрозділів вишу.

У своєму виступі ректор НТУ «ХПІ» професор Євген Сокол відзначив важливість такої спільної роботи, як для університету, Харкова, так і для всієї України. «Сьогодні необхідно налагоджувати співпрацю між освітою, наукою та бізнесом. І харківський Політех відкритий для такої спільної діяльності: навчання студентів, проведення досліджень», – сказав Євген Сокол.

У рамках підписання Меморандуму відбулася розширена нарада головних конструкторів та технологів ПрАТ «Турбогаз» із провідними науковцями та завідувачами кафедр університету. Обговорювалися питання організації співробітництва, а також проекти, важливі для економіки України та які мають великий експортний потенціал. Представники харківського Політеху (кафедр, науково-дослідної частини, лабораторій) презентували коротку інформацію про можливості своїх підрозділів для виконання досліджень, які цікавлять виробничників.

У свою чергу, заступник голови правління, головний інженер ПрАТ «Турбогаз» Максим Новіков розповів про науково-технічні, конструкторські та інжинірингові роботи, які виконує підприємство. Він відзначив, що співпраця з харківським Політехом дуже важлива, оскільки підприємство зацікавлене у вирішенні конкретних наукових та науково-технічних завдань, які нерідко виникають у процесі реалізації проектів. Наприклад, першочергова потреба Турбогазу – моделювання напружено-деформованого стану роторів, турбін, іншого компресорного та турбінного обладнання.

«Харків є центром підготовки фахівців вищої кваліфікації та проведення наукових досліджень. Тому в перспективі ми націлені на активну співпрацю з ХПІ, і в процесі роботи кількість кафедр буде розширюватись для вирішення конкретних виробничих завдань. Дуже приємно знаходитись у стінах харківського Політеху, адже серед інженерно-технічних працівників Турбогазу велика кількість випускників НТУ «ХПІ». Але зараз на підприємстві склалася ситуація з нестачею кадрів і наша спільна діяльність спрямована на подолання цієї проблеми», – сказав заступник голови правління, головний інженер ПрАТ «Турбогаз» Максим Новіков.

Загалом сторони намітили співпрацю у таких напрямках:

– Розвиток системи інноваційних технологій освітнього процесу (дистанційне навчання, інтерактивні навчальні комплекси, дуальна освіта) для підвищення якості підготовки фахівців усіх рівнів;

– обмін досвідом у сфері освітніх інноваційних технологій;

– організація навчання, стажувань та підвищення кваліфікації;

– рецензування кваліфікаційних робіт, методичних розробок, навчальних посібників, підручників та інших навчальних та навчально-методичних видань;

– сприяння професійному та особистісному розвитку студентів та випускників, їх подальшому ефективному працевлаштуванню;

– залучення високопрофесійних фахівців із виробництва у викладання, у тому числі їх участь у розробці освітніх програм;

– залучення провідних науковців до наукового консультування докторантів та аспірантів;

– спільне проведення наукових, науково-практичних та науково-методичних конференцій, семінарів, конкурсів наукових праць, start-up проектів та інших наукових заходів.

 

Довідка:

Укладання Меморандуму відбулося 11 серпня 2022 року. Від університету документ підписав ректор НТУ «ХПІ» Євген Сокол. У заходах взяли участь: проректор з наукової роботи НТУ «ХПІ» Андрій Марченко, заступник завідувача Науково-дослідної частини ХПІ Руслан Кривобок, а також завідувачі та їхні заступники 14-ти кафедр вишу, які займаються такими напрямками: турбінобудування, зварювання, матеріалознавство, електричні машини та станції, електричний транспорт та тепловозобудування, двигуни внутрішнього згоряння для залізниці, автоматика та управління в технологічних системах, геометричне моделювання та комп’ютерна графіка, динаміка та міцність машин, видобуток та переробка нафти, газу та конденсата.

ПрАТ «Турбогаз» – розробник та виробник турбодетандерної техніки для нафтогазової промисловості та нафтогазопромислового обладнання. Працює на ринку понад 40 років.