Стартап-центр ХПІ розширює горизонти: На старті співпраці з Німеччиною

Директор стартап-центру SPARK НТУ «ХПІ» професор Наталія Шматько та доцент кафедри менеджменту Наталія Ширяєва відвідали Університет прикладних наук Рейн-Вааль у Німеччині (HSRW). Вони взяли участь у проєкті німецького університету, спрямованому на розвиток української освіти та науки. Проєкт реалізується за програмою «Україна цифрова: забезпечення успіху в умовах кризи (2022)». Представники ХПІ провели низку переговорів, презентували свою діяльність та домовилися про подальшу співпрацю, у тому числі в галузі стартап руху.

Так, харківські політехніки провели зустріч із проректором HSRW професором Тетяною Зіменковою (Tatiana Zimenkova) та професором вишу Філіпом Шорном (Philipp Shorn). Також викладачі ХПІ відвідали стартап-центр німецького вишу — StartGlocal, та провели презентацію стартап-центру SPARK НТУ «ХПІ». Директор Наталія Шматько розповіла про його команду, роботу, плани на майбутнє, а також продемонструвала один із проєктів — Щоденник стартапера. На переговорах обговорювався стан української науки під час війни та можливість кооперації вчених та стартап-центрів українського та німецького вишів. За підсумками зустрічі було досягнуто домовленості про укладання меморандуму про співпрацю зі StartGlocal. Також німецькі партнери висловили зацікавленість у тому, щоб взяти участь у вдосконаленні Щоденника стартапера, розробленого командою НТУ «ХПІ» для його використання у своїй роботі.

Крім того, Наталія Шматько та Наталія Ширяєва взяли участь у воркшопі «Intercultural Business Training», який відбувся у StartGlocal. Після цього вони зустрілися з деканом факультету соціології та економіки HSRW професором Ральфом Клапдором (Ralf Klapdor), відвідали лекцію професора Вогена Тадсена (Wogen Tadsen) з дисципліни «Введення в бізнес-адміністрування», а також поділилися своїм досвідом проведення лекційних занять.

Ще один захід представники ХПІ відвідали в Кельні — пітчинг стартаперів в інкубаторі та акселераторі стартапів STARTPLATZ. Тут вони змогли поспілкуватися та налагодити контакти з організаторами та стартап-командами з Німеччини.

«Незважаючи на військові дії, стартап-центр Spark НТУ «ХПІ» продовжує свою активну діяльність, у тому числі й за межами України. Центр підвищує свій рівень, налагоджує співпрацю із іноземними партнерами. Після таких глобальних результатів на зустрічах у Клеве та Кельні, ми маємо багато подальших планів щодо покращення та інтернаціоналізації стартап-центру Spark» — підкреслила директор стартап-центру Spark НТУ «ХПІ» Наталія Шматько.

Довідка:

Університет прикладних наук Рейн-Вааль (Die Hochschule Rhein-Waal) засновано у 2009 році. Кампуси розташовані в містах Клеве та Камп-Лінтфорт. Нині у ньому навчається понад 7300 студентів. Університет пропонує 25 курсів бакалаврату та одинадцять магістерських курсів у галузі природничих наук, економіки та технологій, а також у галузі соціальних та наук про здоров’я. На всіх курсах також викладаються основи ділового адміністрування та права, так звані соціальні навички (презентація та спілкування, управління проєктами, соціальна та міжкультурна компетентність та управління конфліктами).

Візит делегації Національного технічного університету «ХПІ» до Університету прикладних наук Рейн-Вааль у Німеччині (Клеве) відбувся з 5 по 15 листопада 2022 року.