Студент ХПІ став учасником міжнародного грантового проєкту з енергетики

Спільно із науковими співробітниками відділу магнетизму технічних об’єктів Інституту проблем машинобудування ім. А.М. Підгорного НАН України Олександром Ткаченком та Володимиром Грінченком студент-магістр кафедри передачі електричної енергії НТУ «ХПІ» Георгій Вальков виконав роботу «Capacity of High-Voltage Cable Line with Tightly Mounted Shielding Loop». Проєкт був спрямований на розробку методики розрахунку пропускної спроможності кабельної лінії електропередачі високої напруги з близько розташованим контурним екраном. Отримані результати дозволили дати рекомендації щодо застосування методів та засобів контурного екранування магнітного поля. Робота була реалізована у межах грантової програми IEEE Standards University, яка виконувалася протягом 2022 року.

Автори проєкту досліджували зміни пропускної спроможності кабельних ліній електропередач, напругою 110 кВ при імплементації методів і засобів, спрямованих на нормалізацію створюваного магнітного поля промислової частоти.

Вчені зазначають, що з одного боку, більший електричний струм у кабельній лінії дозволяє передавати велику електричну потужність, з іншого — він створює сильніше магнітне поле, його тривалий вплив на людину може негативно впливати на здоров’ї. Тому в Україні, як і в інших європейських країнах, максимально допустимий рівень магнітного поля промислової частоти регламентується нормативно. Результати, отримані авторами проєкту, дозволили дати рекомендації щодо застосування методів та засобів контурного екранування магнітного поля.

«Для мене участь у проєкті — дуже хороша можливість для розвитку загалом, і насамперед як молодого фахівця. Завдяки отриманим знанням я зміг поринути у наукову працю, більш ґрунтовно опанувати розділи університетського курсу, та отримати досвід взаємодії з кураторами цього міжнародного грантового конкурсу», — зазначив студент НТУ «ХПІ» Георгій Вальков.

Рукопис, підготовлений співавторами за результатами виконання проєкту, схвалений Standards Education Committee та опублікований на сайті грантодавця.

«Вважаю, що виконаний проєкт є гарним прикладом співпраці МОН та НАН України і вірю, що це лише перший крок на шляху від малого до великого. Хочу подякувати кафедрі передачі електричної енергії ХПІ та зав. кафедри професору Сергію Шевченку за відмінну підготовку наукової молоді», — зазначив науковий співробітник відділу магнетизму технічних об’єктів ІПМаш ім. А.М. Підгорного Володимир Грінченко.

Довідка:

Грант на розробку проєкту був отриманий від IEEE Standards University у межах програми IEEE Standards Education Student Grant, яка спрямована на підтримку реалізації проєктів студентів та їхніх наукових керівників, які передбачають імплементацію технічних стандартів, один із яких має бути стандартом IEEE.

Представники НТУ «ХПІ» вже не вперше одержують грант від IEEE Standards University. Раніше ними у співавторстві з колегами з НТУУ «КПІ» було реалізовано проєкт номер 71 «Screening Diagnostic System for Chronic Obstructive Pulmonary Diseases».

IEEE — Інститут інженерів електротехніки та електроніки — некомерційна інженерна асоціація зі США, яка розробляє стандарти з радіоелектроніки, електротехніки та апаратного забезпечення обчислювальних систем і мереж, що широко застосовуються у світі. Головна мета організації — інформаційна та матеріальна підтримка фахівців та розвитку наукової діяльності в електротехніці, електроніці, комп’ютерній техніці та інформатиці, застосування їх результатів для користі суспільства, а також професійне зростання членів IEEE.